latinica  ћирилица
25/05/2015 |  13:41 | Autor: RTRS

U Srednjoj Omarskoj postavljena spomen ploča za 17 poginulih boraca VRS

U Srednjoj Omarskoj kod Prijedora postavljena je i osveštana spomen ploča u znak sjećanja na 17 boraca Vojske Republike Srpske iz ovog sela, koji su poginuli u odbrambeno-otadžbinskom ratu. Poručeno je da je obaveza i dužnost svih generacija da se borci i njihovo herojstvo nikada ne zaborave.

Mještani Srednje Omarske nikada neće zaboraviti svojih 17 heroja, koji su ugradili život u stvaranje Republike Srpske. Zbog toga su i podigli ovaj spomenik, a u organizacionom odboru učestvovali su svi građani Srednje Omarske.

Iz gradske Boračke organizacije najavili su da će u petak, 29. maja, biti obilježena 23. godišnjica od Dana odbrane grada, 30. maja 1992. godine, kada su pripadnici tzv. „zelenih beretki“, zajedno sa hrvatskim paravojim formacijama, napale Prijedor.

Predsjedništva GO Boračke ogranizacije Prijedor pozivaju sve građane Prijedora da tog dana, preko puta gradske Skupštine opštine, u 11 časova prisustvuju obilježavanju Dana odbrane grada Prijedora.

U majskom napadu na Prijedor poginulo je 15 boraca i pripadnika policije, a 25 je ranjeno. Tokom proteklog rata u Prijedoru i okolini poginula su 936 boraca Vojske Republike Srpske.