latinica  ћирилица
26/05/2015 |  13:22 | Autor: TANЈUG

Đorđević: Cilj finale EP i viza za OI

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Aleksandar Đorđević poručio je danas da je cilj tima na šampionatu Evrope plasman u finale, a samim tim i viza za Olimpijske igre u Riju.

"Pokriveni smo na svim pozicijama i moj zadatak je da uvedem ekipu u formu, u pravo vrijeme. Nemamo prava daj bežimo od toga da je cilj osvajanje medalje, biće teško, ali od mog dolaska cilj je plasman u Rio, što znači da želim da predvodim ekipu do finala. Nema više skrivanja", izjavio je Đorđević na konferenciji za medije na Kući košarke, nakon što je saopštio širi spisak igrača.

Đorđević je istakao da je njegova želja da reprezentacija Srbije igra kao novi prvak Evrope Real Madrid.

"Real igra najbolju košarku u Evropi, u jakom ritmu i mislim da bismo i mogli slično, posebno što imamo igrače za takav stil", naveo je Đorđević.

Kada je u pitanju spisak igrača Djorđević je objasnio poziv Ercegu i Raduljicu i izostanak Lučića:

"Erceg u kontinuitetu igra odlično već nekoliko sezona, želio je i prošle godine da igra, ali imao je problem sa Ahilovom tetivom. Izjasnio se da je spreman da pomogne i može da bude interesantan u određenim taktičkim zamislima. Raduljica je imao peh pošto je u NBA imao dva kratkoročna ugovora, što donosi određenu dozu stresa, mirovao je, ali u sličnoj situaciji bio je i prošle godine i zna se kolio je bio važan na SP. Vjerujem da će se vratiti u takmičarsku formu. Sa druge strane žao mi je zbog Lučića koji dugo vuče povredu leđa".

Đorđević je otkrio da je nekiliko igrača odbilo poziv, ali nije htio da ih "reklamira", dok Nikola Radičević iz Sevilje nije pozvan jer je prethodno odbio poziv u univerzitetsku selekciju.

"Moram da budem kritičan. Ne znam koji su njegovi razlozi i sigurno je da kada odbije univerzitetsku selekciju ne može da razmišlja o mom pozivu", poručio je Đorđević.

Srbija će početi pripreme 15. jula u Beogradu, 2. avgusta se putuje u Kranjsku Goru, poslije čega slijede turnir u Francuskoj, pa prijateljski duel sa Francuzima u "KOMBANK" areni 12. avgusta, potom Trofej Beograda, turnir u Izraelu i na kraju dvije utakmice sa Slovenijom, u Ljubljani i Banjaluci, 29. avgusta, kao generalna proba.

Šampionat se održava u Hrvatskoj, Njemačkoj, Letoniji i Francuskoj, gdje je i završnica, u Lilu.

Srbija će igrati u B grupi u Berlinu sa selekcijama Španije, Turske, Njemačke, Italije i Islanda.

Evropsko prvenstvo održaće se od 5. do 20 septembra.