latinica  ћирилица
26/05/2015 |  14:39 | Autor: Politika

Žalbeno vijeće traži od Vlade Srbije da uhapsi i isporuči Šešelja

Žalbeno vijeće zahtijeva od Vlade Srbije da uhapsi i isporuči Šešelja 26. maja ili čim bude izvodljivo poslije tog datuma, kao i da Srbija plati Šešeljev prevoz.
Vojislav Šešelj - Foto: TANЈUG
Vojislav ŠešeljFoto: TANЈUG

Žalbeno vijeće Haškog tribunala zahtijeva od Vlade Srbije da bez odlaganja uhapsi i pritvori Šešelja i preduzme mjere da se u službenoj pratnji 26. maja 2015. godine ili čim bude izvodljivo poslije tog datuma prebaci iz Srbije i preda holandskim službenim licima na aerodromu u Holandiji, kao i da preuzme troškove u vezi sa Šešeljevim prevozom, piše između ostalog u nalogu na pet kucanih stranica, prevedenom na srpski jezik. Taj dopis juče po podne dostavljen je i Ministarstvu pravde Srbije, saznaje „Politika”.

Žalbeno vijeće Haškog tribunala od Vlade Srbije zahtijeva i da se postara za Šešeljevu bezbjednost dok ne bude predat nadležnima na holandskom aerodromu, a od Vlade Kraljevine Holandije traži se da se pobrine da lider radikala ostane pod nadzorom i bude prevezen sa aerodroma u pritvorsku jedinicu Ujedinjenih nacija.

Žalbeno vijeće upućuje sekretara međunarodnog suda da se konsultuje sa ministrom pravde Srbije i Ministarstvom pravde Kraljevine Holandije o praktičnim mjerama za Šešeljev povratak u PЈUN. Od vlasti svih zemalja kroz koje će Šešelj putovati zahtijeva se da obezbjede nadzor nad njim sve vrijeme dok bude u tranzitu na aerodromu na njihovoj teritoriji i da ga u slučaju pokušaja bjekstva uhapse i zadrže u pritvoru do prebacivanja u Hag.

 U dokumentu, u koji je „Politika” imala uvid, od Vlade Srbije se traži i da se postara za Šešeljevu bezbjednost dok ne bude predat holandskim službenim licima na aerodromu

 U dopisu iz Haškog tribunala, koji je potpisala predsedavajući sudija Arlete Ramaroson, u stavu dva pod naslovom „argumenti strana u postupku” navodi se da tužilaštvo tvrdi da je odluka od 30. marta – nalog žalbenog vijeća prvostepenom da opozove odluke o privremenom puštanju Šešelja na slobodu – nedvosmislena. Pretresno vijeće nema diskreciono pravo da samo odluči da li će povući odluku o privremenom puštanju na slobodu, niti vremenski okvir u kom bi to trebalo da uradi. Šešeljevo zdravstveno stanje ne može sprečiti sprovođenje naloga žalbenog vijeća, jer „njegovo zdravlje ne bi uopšte moralo da bude narušeno povratkom u Hag”.

Nalog žalbenog vijeća nisu potpisala dvojica sudija od ukupno petoro u veću – Bahtijar Tuzmukhamedov i Kofi Kumelio Afanđe.

U dokumentu piše i da je Šešelj u odgovoru tribunalu naveo da se nije ogriješio o nalog pretresnog vijeća o privremenom puštanju na slobodu, da ne postoji opasnost od njegovog bjekstva, da nije uticao na svjedoke i da nijedan svjedok nije ugrožen.

U stavu tri pod naslovom „diskusija”, istaknuto je da je žalbeno vijeće pošto je zaključilo da je pretresno vijeće pogriješilo time što nije povuklo Šešeljevo privremeno puštanje na slobodu, poništilo odluku pretresnog vijeća od 13. januara 2015. i izdalo nalog da smesta povuče Šešeljevo privremeno puštanje na slobodu i naloži njegov povratak u PЈUN. Žalbeno veće napominje da pretresno vijeće to nije učinilo, nego je naložilo preliminarne mjere „prije donošenja konačne odluke u vezi s privremenim puštanjem na slobodu”.

Pretresno vijeće se poziva na diskreciona ovlašćenja koja ima u vezi sa privremenim puštanjem na slobodu, ali žalbeno veće napominje da ta ovlašćenja nisu neograničena. Žalbeno vijeće procjenjuje da je pretresno vijeće pogriješilo što nije povuklo odluku o Šešeljevom privremenom puštanju na slobodu.

Šešelj počeo da prima hemioterapiju prije devet dana

U Haškom tribunalu vrlo dobro znaju da je život lidera radikala ozbiljno ugrožen, kaže dr Milovan Bojić

Kancelariji Haškog tribunala u Beogradu, profesor dr Milovan Bojić, šef konzilijuma koji se brine o zdravlju Vojislava Šešelja, podnio je izveštaj o zdravstvenom stanju lidera radikala, otkrio je juče „Politici” upravo dr Bojić.

– U Haškom tribunalu ne mogu da se prave da ne znaju kakvo je zdravstveno stanje Vojislava Šešelja. Preko Ministarstva pravde dobio sam dopis da je poželjno da Haškom tribunalu dam informacije o zdravstvenom stanju Vojislava Šešelja i samoinicijativno sam odlučio sam da to i uradim. Precizno sam napisao i objasnio sve značajne činjenice o ozbiljnom i teškom zdravstvenom stanju Vojislava Šešelja, a taj dopis su potpisali svi članovi konzilijuma – navodi dalje naš sagovornik.

 dr Milan Bojić

Dr Bojić objašnjava da je to uradio „kao znak dobre volje prema tribunalu, čiji su najviši zvaničnici Šešeljeve doktore, članove konzilijuma, primili i saslušali kada su zatražili prijem, i zato što su na razuman i tolerantan način prihvatili obrazloženje o nastavku liječenja”.

– U dopisu sam precizno objasnio šta se u lečenju Vojislava Šešelja preduzimalo od 12. novembra, kada je stigao u Beograd. Dakle, tačno znaju kako bolest dalje odmiče i koliko je stanje ozbiljno i loše. Neko ko zna njegov stav da terapiju ne prima u Hagu želi da ga vrati u Hag da bi tamo završio svoj život – kazao je dr Bojić, koji je uvjeren da u slučaju povratka u Hag Šešelj neće pristati ni na hemioterapiju. –On je prije devet dana primio prvu hemioterapiju u ambulanti privatne bolnice „Ostrog”. Terapiju je prihvatio poslije velikog i dugog ubjeđivanja i nagovaranja, a prihvatio je da je primi jer i sam shvata da mu je sve lošije, da se promene javljaju na licu i vratu. Sada je veliko pitanje da li će uopšte primiti drugu terapiju, od planiranih 10 – navodi dr Bojić, ocjenjujući njegovo trenutno zdravstveno stanje kao „ozbiljno i loše”.

On dodaje da Šešelj za sada dobro podnosi terapiju citostaticima i da je došlo do velikog pada leukocita, promjena u krvnoj slici koje prate ovu terapiju.

– Preporučili smo mu da ne izlazi, da nosi masku u javnim kontaktima, ali takve savete on ne sluša. Čekamo dva histopatološka nalaza posle uklanjanja tumora na vratu – dodaje Bojić.

Kao kardiolog, ovaj ljekar konstatuje i oslabljenost srca i pored najsavremenijeg pejsmejkera, ali i brže zamaranje i otoke nogu kod lidera radikala. Bojić kaže i kako se i dalje nije odustalo od operacije jetre: „I dalje razmatramo mogućnost operacije jetre i samo je pitanje izbora najboljeg vremena kada to treba učiniti”.

Upitan zašto konzilijum nije obavijestio javnost da je Šešelj ipak započeo hemioterapiju, s obzirom na to da je poslednje nedjelje marta izričito odbio da započne liječenje citostaticima, dr Bojić odgovara:

– Zašto da to javljam medijima? Nama lekarima uopšte ne prija da pravimo spektakl s liječenjem ozbiljno bolesnog čovjeka, da iznosimo sve detalje o njegovom zdravstvenom stanju. Odvratno nam je da pričamo o tome i osećam se kao da sam pljunuo na sve svoje diplome. To da svaki drugi dan nečije privatne zdravstvene probleme iznosimo u javnost prevazilazi i etičnost i dobar ukus. Za to smo se odlučili samo zato što je riječ o specifičnom slučaju i specifičnom trenutku. Od toga bukvalno zavisi Šešeljev život.