latinica  ћирилица
26/05/2015 |  16:33 | Autor: SRNA

K.Dubica: Nezadovoljavajući položaj slijepih i slabovidnih osoba

U Kozarskoj Dubici je održana godišnja sjednica Međuopštinske organizacija slijepih i slabovidih lica opština Kozarska Dubica i Kostajnica na kojoj je konstatovan nezadovoljavajući položaj slijepih i slabovidnih osoba i naglašen problem njihovog zapošljavanja.

- Nismo zadovoljni položajem slijepih i slabovidih, kao ni naših organizacija - izjavio je predsjednik Saveza slijepih Republike Srpske Branko Suzić i naglasio da se pitanje zapošljavanja tih lica mora bolje rješavati.

Suzić je rekao da mu je drago da se Međuopštinska organizacija slijepih i slabovidih lica opština Kozarska Dubica i Kostajnica održala 30 godina, iako nije u zavidnom položaju, i pozvao članove organizacije da budu aktivniji, jer pasivnim ponašanjem sebe dovode na margine društva.

Na godišnjoj sjednici Međuopštinske organizacija slijepih i slabovidih lica opština Kozarska Dubica i Kostajnica razmatran je finansijski izvještaj o poslovanju za 2014. godinu i utvrđen plan rada organizacije u tekućoj godini, a na istom skupu obilježeno je i 30 godina postojanja te organizacije.

Skupštini je prisustvovao i načelnik opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro sa saradnicima, koji je izjavio da opštinska uprava nastoji biti podrška slijepim i slabovidim licima.

Povodom obilježavanja 30 godina postojanja Međuopštinske organizacije slijepih i slabovidih, promovisan je roman "Ploska", Dubičanina Srete Vučkovića, dugogodišnjeg člana organizacije, koji je ove godine osvojio specijalno priznanje na književnom konkursu Saveza slijepih Srbije.

- Roman "Ploska" je hronika saga moje porodice i govori o tome kako su došli u ove krajeve, te o životu između dva svjetska rata i prijateljstvu sa jednom turskom porodicom. Želio sam da ova knjiga sačuva od zaborava priču o mojoj porodici i istoriju i običaje naroda ovog kraja - istakao je Vučković.

Autor je potvrdio da je roman za sada dostupan u audio-izdanju, a da je u pripremi i štampano izdanje u 500 primjeraka.