latinica  ћирилица
26/05/2015 |  16:48 | Autor: SRNA

Helbah: Njemačka čvrsto podržava BiH na putu ka EU i NATO-u

Ministar odbrane BiH Marina Pendeš i ambasador Njemačke u BiH Kristijan Helbah zaključili su na današnjem sastanku u Sarajevu da kvalitetna saradnja dvije zemlje treba da bude nastavljena i ojačana u budućnosti.

Helbah je rekao da Njemačka čvrsto podržava BiH na njenom putu ka EU i NATO-u, a da će približavanje BiH evroatlantskim integracijama doprinijeti cjelokupnoj kvalitetnijoj atmosferi na ovim prostorima.

On je čestitao Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH za aktivnu ulogu u mirovnim misijama, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Pendeševa je informisala goste o aktivnostima Ministarstva odbrane BiH, te posebno u vezi sa ispunjavanjem uslova za aktiviranje godišnjeg akcionog plana za članstvo u NATO-u, a to je uknjižavanje perspektivne vojne imovine.

Ona je govorila i o civilno-vojnoj saradnji, procesu deminiranja te učestvovanju Oružanih snaga BiH u mirovnim misijama.

- Uspjeli smo na adekvatan način odgovoriti većini zahtjeva stanovnika BiH, a to se najbolje vidjelo u prošlogodišnjim katastrofalnim poplavama. Pokazali smo solidarnost i odgovornost prema našim međunarodnim partnerima, te već 15 godina, zajedno sa koalicijskim snagama učestvujemo u operacijama podrške miru, gdje imamo dobru saradnju sa njemačkim kontingentom u Avganistanu - rekla je Pendeševa.

Sastanku je prisustvovao zamjenik ministra odbrane BiH Boris Јerinić i vojni ataše Njemačke u BiH pukovnik Rupert Steger.