latinica  ћирилица
26/05/2015 |  17:50 | Autor: TANЈUG

Јahjaga: Region treba da govori jednoglasno

Predsjednica samoproglašenog Kosova Atifete Јahjaga je rekla da su sada, više nego ikada, države Zapadnog Balkana ujedinjenje u nastojanju da uđu u EU.

Ona je na Samitu procesa saradnje Јugoistočne Evrope održanom u Tirani rekla da je EU jedini izbor za svaku od zemalja i da to pomaže transformaciji regiona.

- Ovo je bilo moguće otvarajući evropsku perspektivu za svakoga od nas, jer je bitan bio jedan korak koji nam je pomogao da prevaziđemo posljedice prošlosti i učinio je neophodnom potrebu za saradnjom. I ovo je jedan trenutak koji treba da sačuvamo, jer projekat EU ne samo da je donio političku stabilnost već je i povećao prosperitet, omogućio slobodu kretanja i pomogao u pomirenju među narodima - rekla je Јahjaga.

Kosovska predsjednica je ocijenila da su sve zemlje Zapadnog Balkana u nezaustavljivom procesu evropskih integracija, što je garancija razvoja svih zemalja.

- Integracija u jedan ovakav sistem vrijednosti će očuvati mir i izmjeniće razumijevanje među nama. Ova pragmatična saradnja među narodima je potrebna za region Balkana. On nam pomaže da produbimo dijalog i da zatvorimo put konfrontaciji. Posljednje promjene u regionu su bile moguće samo zbog jasnog cilja evropske integracije. I iz tog razloga mi imamo potrebu danas da evropska perspektiva regiona ujedini sve, da bude konkretna i da pruža podsticaj na unutrašnje reforme - navela je Јahjaga.

Ona je istakla da Kosovo ostaje posvećeno regionalnoj stabilnosti i jačanju međususjedskih odnosa doprinoseći unapređenju saradnje.

- Region treba da govori jednoglasno: u stvaranju zajedničkih projekata razvoja, posebno u infrastrukturi i energetici, i da postane dio bitnih evropskih karata na ovim poljima. Zato nam je potrebna uža saradnja među nama, da podstakne ekonomski razvoj i konkurenciju. Iznad svega, sudjelovanje u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, a posebno u borbi protiv prekograničnog kriminala - zaključila je Јahjaga.