latinica  ћирилица
26/05/2015 |  18:46 | Autor: B92

Ovo su najplaćeniji direktori u SAD

Najplaćeniji direktori američkih kompanija dolaze iz medijske industrije, pokazuje lista na kojoj među 10 direktora sa najvećim zaradam čak 6 je iz svijeta medija.

Među superbogatim rukovodiocima ima i direktora farmaceutskih kompanija koje u prosjeku najviše plaćaju svoje vrhovne šefove, pokazuje lista koju su sastavili agencija Asošiejtid pres i kompanija Ekvilar.

Direktor s najvećom zaradom u SAD je Dejvid Zaslav iz Diskaveri komjunikejšna koji je s povećanjem plate od 368 odsto prošle godine dobio 156,1 milion dolara.

 

Zarade direktora u SAD porasle su u 2014. petu godinu za redom, pošto je rast na berzama doveo i do porasta dijela koji direktori primaju u akcijama. Zarade direktora kompanija obuhvaćenih indeksom Standard end Pur 500 u prosЈeku je porasla na rekordnih 10,6 miliona dolara, pokazuje istraživanje Ekvilara i AP-a. S druge strane, prošle godine je došlo i do izvЈesnog smanjenja u jazu između zarade direktora i prosječnog radnika. Generalni direktor je prošle godine u prosjeku zarađivao 205 puta više od prosječne plate radnika, dok je godinu dana ranije to bilo 257 puta. Јaz je ipak veći nego prije šest godina, prije recesije, kada su direktori zarađivali 181 puta više nego radnici.

Na drugom mjestu se nalazi šef televizije Si-Bi-Es Lesli Munves sa 54,4 miliona dolara. Na trećem je sa 44,3 miliona dolara Filipi Dauman iz Vajakoma koji obuhvata i internet, film i kablovsku televiziju.

Na četvrtom mjestu je direktor Volt Diznija Robert Iger sa 43,7 miliona dolara, a peta Marisa Mejer iz Јahua sa 42,1 miliona dolara.

Slijede Leonard Šleifer iz Regenerejšn farmaseutikals sa 42 miliona dolara, Mark Beniof iz Sejlsforsa sa 39,9 miliona, DŽefri Lajden iz Verteks farmaseutikalsa sa 36,6 miliona dolara, Brajan Roberts iz Komkasta sa 33 miliona dolara i DŽefri Bevks sa 32,7 miliona dolara.

Јedan od razloga zašto su direktori medijskih kuća među najplaćenijima jeste i to što oni kao sa svojim radnicima rade s veoma bogatim zvijezdama.

Najplaćeniji Zaslav predvodi Diskaveri od 2007. godine, a zarada mu je znatno skočila pošto je ispregovarao novi ugovor prema kojem će na tom mjestu biti do 2019. Njegova osnova plata je tri miliona dolara, ali je dobio i šest miliona dolara u novčanim bonusima, a u akcijama i hartijama od vrijednosti je dobio još 145 miliona dolara.

Pod Zaslavovim vođstvom, Diskaveri, koji posjeduje i kanale TLC, Enimal plenet ili Opra Vinfri Netvrok, uspješno je proširio poslovanje kupovinom Evrosporta. Akcije te kompanije su porasle za 243 odsto od kada je Zaslav na čelu.