latinica  ћирилица
26/05/2015 |  19:27 | Autor: SRNA

Anketnom odboru NSRS dostavljene potrebne informacije

Iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću saopšteno je da je Narodna skupština Republike Srpske imenovala Nadzorni odbor Fonda solidarnosti čiji predsjednik je poslanik iz opozicionih partija.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

Vlada Republike Srpske saopštila je da je dostavila Anketnom odboru Narodne skupštine Republike Srpske informacije o aktivnostima neposredno prije i za vrijeme katastrofalnih poplava koje su u maju 2014. godine zadesile Republiku Srpsku i na taj način ispunila svoju obavezu prema ovom odboru.

U vezi sa informacijama koje je na okruglom stolu u Doboju povodom godinu dana od poplava iznio narodni poslanik Zdravko Krsmanović, Vlada Srpske saopštila je da ni oni ni Fond solidarnosti nisu u obavezi dostavljati izvještaj Anketnom odboru na način kako to tumači poslanik Krsmanović.

"Podsjećamo i informišemo poslanika Krsmanovića da je Fond solidarnosti za obnovu Republike Srpske osnovan na sedam godina, a da je doprinos solidarnosti bio projektovan na godinu dana, ali je na zahtjev načelnika i gradonačelnika iz poplavljenih područja Republike Srpske produžen za šest mjeseci do 31. decembra 2015. godine, te da su od ove obaveze izuzeti penzioneri i radnici sa najnižom platom", navodi se u saopštenju.

Iz Vlade navode da se stanje na računima za posebne namjene i pomoć poplavljenim područjima, opštem deviznom računu i računu Fonda solidarnosti svakodnevno ažurira i dostupno je na portalu Ministarstva finansija.

Upravni odbor Fonda solidarnosti do sada je održao pet sjednica, na kojima je utvrdio Prijedlog uredbe o prioritetnoj pomoći za sanaciju štete na stambenim objektima izazvane poplavama u Srpskoj i dvije predmetne uredbe, Prijedlog uredbe o jedinstvenom registru štete i donio 25 zaključaka.

Na posljednjoj sjednici je razmatran izvještaj o radu i utrošku sredstava, o čemu je informisana javnost, a podaci su dostupni na portalu Vlade Republike Srpske.

Fond solidarnosti za obnovu Republike Srpske osnovan je u junu 2014. godine, posebnim Zakonom o Fondu solidarnosti kojim je propisan način korištenja sredstava Fonda za obnovu i sanaciju štete od poplava.

Zakonom o fondu solidarnosti, između ostalog, uspostavljen je i Јedinstveni registar štete, djelatnost i organizacija Fonda solidarnosti za sanaciju štete izazvane poplavama, izvori sredstava, način sanacije štete.

Fond solidarnosti će trajati sedam godina.

Anketni odbor Narodne skupštine Republike Srpske je privremeno tijelo formirano sa obavezom da izanalizira aktivnosti koje su se za vrijeme i neposredno poslije poplava provodile na lokalnom i republičkom nivou.