latinica  ћирилица
26/05/2015 |  20:18 | Autor: SRNA

Čurkin: Priština što prije da formira sud za zločine OVK

Ruski ambasador pri UN Vitalij Čurkin i zamjenik američkog ambasadora pri UN Dejvid Presman poručili su danas u Njujorku ministru spoljnih poslova samoproglašenog Kosova Hašimu Tačiju da Priština mora što prije da formira specijalni sud za zločine OVK.

- Kosovo se mora ozbiljno posvetiti rasvjetljavanju optužbi za ratne zločine i što prije formirati sud - rekao je Presman.

On je naveo da će taj tribunal suditi "šačici" bivših pripadnika OVK, prenose beogradski mediji.

Čurkin je u svom izlaganju pred Savjetom bezbjednosti UN, gdje je razmatran šestomjesečni izvještaj o Kosmetu, glasno protestovao zbog načina na koji je Zapad, posljednjih nedjelja, nagovarao Albance da formiraju taj sud.

On je podsjetio na prijetnje Amerikanaca iznesene zvaničnicima u Prištini da će, ukoliko sami ne formiraju sud, taj posao preuzeti Savjet bezbjednosti UN, čime će ruski uticaj u tom procesu dramatično porasti.

Šef Unmika Farid Zarif rekao je da međunarodna zajednica i porodice žrtava imaju jasna očekivanja da neće doći do odgađanja u koracima vlasti u Prištini u formiranju specijalnog suda za zločine takozvane Oslobodilačke vojske Kosova.

Zarif je, obraćajući se pred Savjetom bezbjednosti UN gdje je danas predstavljen šestomjesečni izvještaj o Kosmetu, ukazao da je potreban brz napredak u rasvjetljavanju sudbine nestalih lica radi daljeg pomirenja, prenose beogradski mediji.

On je kao posebno uznemirujuće ocijenio incidente koji su usmjereni na Srbe - povratnike i naglasio da je sa vladom samoproglašenog Kosova dogovoreno raspoređivanje dodatnih policijskih jedinica u Klini, gdje je registrovan veći broj napada na povratnike.

U osvrtu na dijalog Beograda i Prištine šef UNMIK je rekao da mu je žao što još nema rezultata na uspostavljanju zajednice srpskih opština i naglasio da je potrebno čvrsto liderstvo Beograda i Prištine kako bi se postigli pomaci i došlo do konkretnih rezultata.

Govoreći o nedavnom terorističkom napadu u Kumanovu, Zarif je podsjetio da su regionalni lideri, uključujući i zvaničnike u Prištini, osudili taj napad a da su UN zatražile sveobuhvatnu i nezavisnu istragu o tim događajima.

On je kao jedan od glavnih izazova sa kojima se suočava cijeli region, pa i Kosovo, naveo borbu protiv radikalizacije i ekstremizma i dodao da očekuje intenzivnu saradnju svih zemalja u toj oblasti.