latinica  ћирилица
26/05/2015 |  20:48 | Autor: SRNA

Bijeljina: "Zavičajni pisci svom gradu"

Članovi Udruženja književnika Republike Srpske iz podružnice u Bijeljini predstavili su večeras svoj rad domaćoj publici na književnoj večeri pod nazivom "Zavičajni pisci svom gradu".
Bijeljina: "Zavičajni pisci svom gradu" - Foto: SRNA
Bijeljina: "Zavičajni pisci svom gradu"Foto: SRNA

Domaćin književne večeri koja je održana u prepunoj sali Narodne biblioteke "Filip Višnjić" bila je Ljiljana Lukić, koja je najavila da priprema izlazak tri nova romana.

- Mi pišemo i stvaramo, objavljujemo knjige i sarađujemo u časopisima širom svijeta, imamo odličnu saradnju sa srpskom dijasporom, ali želimo da taj svoj rad češće i ovako u ličnom kontaktu predstavimo publici za koju svi stvaramo - rekla je Lukićeva.

Predsjednik bijeljinske podružnice Јelina Đurković izjavila je da je na prostorima Semberije, Majevice, Birča i Posavine aktivno 10 članova Udruženja književnika Republike Srpske.

Prema njenim riječima, iza njih su desetine objavljenih knjiga i bezbroj tekstova objavljenih u časopisima širom svijeta, a samo u prošloj godini objavljeno je pet novih naslova.

- Tu smo, živi i zdravi, i radimo, to je poruka koju na svaki način šaljemo svojom poezijom i prozom, svojim stvaralaštvom - istakla je Đurkovićeva.

Pisac Zdravko Zgonjanin nazvao je večerašnje druženje sa publikom književnom svetkovinom, prilikom da se zavičajni pisci okupe, druže i predstave svoj rad domaćoj publici i medijima.

On je rekao da pisci Srpske koji žive i stvaraju u Bijeljini još u svom gradu nemaju prostoriju za rad, kao ni finansijsku podršku, što svakako priželjkuju i očekuju da će biti ostvareno tokom godine.

Prema Zgonjaninovim riječima, Semberija je rasadnik dobrih pisaca i mnogo ih je koji stvaraju i objavljuju na ovim prostorima, zbog čega očekuje da će se bijeljinski krug pisaca uskoro i proširiti.