latinica  ћирилица
26/05/2015 |  21:01 | Autor: SRNA

Pale: Premijera filma "Branio sam Mladu Bosnu"

Premijernim prikazivanjem filma "Branio sam Mladu Bosnu" Srđana Koljevića večeras je na Palama, u prisustvu brojnih filmskih umjetnika i studenata iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore, svečano otvoren "Filmski kampus", u organizaciji Kinoteke Republike Srpske.
Pale: Filmski kampus - Foto: SRNA
Pale: Filmski kampusFoto: SRNA

Koljević je rekao da je ovaj projekat inicijalno koncipiran kao film od kojeg je nastala i serija, a za snimanje filma ga je inspirisao lik advokata Rudolfa Cistlera koji je branio članove "Mlade Bosne" na suđenju nakon Sarajevskog atentata.

- To je zaboravljeni istorijski lik, a predstavlja jednu vrstu moralne vertikale i izuzetka u ljudskom pogledu jer je to bio čovjek spreman da za svoja uvjerenja stavi sve na kocku, pa i sopstveni život - naveo je Koljević i dodao da ga u ovoj fazi stvaralaštva zanimaju pozitivni primjeri iz stvarnosti i istorije koji predstavljaju moralne uzore, jer je vrijeme u kome živimo upravo suprotno.

On je podsjetio da je prošle godine obilježeno i 100 godina od Sarajevskog atentata i bilo mu je važno da snimi film koji se u potpunosti zasniva na autentičnim dokumentarnim izvorima, a u ovom slučaju je to stenogram sa suđenja koji je sačuvan.

Koljević je naglasio da je "Filmski kampus" lijepa prilika za okupljanje studenata iz različitih filmskih škola kojima će sutra održati predavanje o filmskoj dramaturgiji i nekim izvorima filmske dramaturgije, te savremenom trenutku u njenom razvoju.

- Za studente je najvažnije da pričaju priče o stvarima koje ih se tiču i da svoje priče artikulišu na način koji će biti univerzalno razumljiv širom svijeta - istakao je Koljević.

Direktor Kinoteke Republike Srpske Milovan Pandurević rekao je da je ovo peti "Filmski kampus" koji će biti edukativnog karaktera jer mu prisustvuju i profesori i studenti.

- Kampus će biti prilika, ne samo za susrete sa istaknutim filmskim umjetnicima i sticanje novih znanja, nego i za međusobno upoznavanje, druženje, razmjenu iskustava i uspostavljanje buduće profesionalne saradnje - naglasio je Pandurević i dodao da će učesnicima "Filmskog kampusa" biti prezentovani sadržaji filmskog arhiva Kinoteke Republike Srpske.

On kaže da će u okviru revijalnog filmskog programa, koji će tokom "Kampusa" biti upriličen u Kulturnom centru Pale, biti prikazani igrani i dokumentarni filmovi ovogodišnjih učesnika "Kampusa".

- Cilj ovog programa je podizanje svijesti o našoj baštini i istoriji - rekao je Pandurević, dodajući da su večeras, osim Koljevića, prisutni i istaknuti filmski i pozorišni reditelj, scenarista, pisac, profesor univerziteta Boro Drašković, direktor Јugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović, upravnik Arhiva Јugoslovenske kinoteke Aleksandar Erdeljanović, viši stručni saradnik u Arhivu Јugoslovenske kinoteke Božidar Marjanović, profesor Nikola Lorencin, filmski i televizijski reditelj Dragan M. Ćirjanić, urednik Dokumentarne readakcije RTS-a, filmski i televizijsku reditelj Slavko Milanović, dramaturg Narodnog pozorišta u Beogradu i docent na Akademiji umjetnosti u Banjaluci Draško Gajić.

Radoslav Zelenović je istakao da je važno da filmove koji postoje budu prikazani ljudima, da mladim generacijama pokazuju šta je film koji je na jednoj ozbiljnoj prekretnici jer se sa analognog prešlo na digitalno prikazivanje filmova.

- Ljudi iz Kinoteke Republike Srpske napravili su pravi korak kada su prije pet godina odlučili da prikazivanje filmova povežu sa još nekim elementima, tako da ove godine imamo ozbiljne autore koji će govoriti mladim ljudima o ozbiljnim aspektima kinematografije i o tome kako je počeo film u BiH i Srbiji - rekao je Zelenović.

On je podsjetio da je Јugoslovenska kinoteka poklonila više od 500 filmova Kinoteci Republike Srpske, te da će učiniti sve da se taj fond što više obogati.

Pandurević je večeras Zelenoviću uručio plaketu Kinoteke Republike Srpske u znak zahvalnosti za dugogodišnju podršku i saradnju na ličnom i profesionalnom planu.

Peti "Filmski kampus" trajaće do 30. maja, a generalni pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske. Program se održava uz podršku Јugoslovenske kinoteke iz Beograda i Kulturnog centra Pale.