latinica  ћирилица
27/05/2015 |  15:40 | Autor: SRNA

Usvojen program rada Vlade Distrikta za 2015. godinu

Brčanski parlament usvojio je danas program rada Vlade distrikta Brčko za 2015. godinu, čiji su prioriteti reforma javne uprave i donošenje seta antikorupcionih zakona.
Vlada Brčko distrikta - Foto: RTRS
Vlada Brčko distriktaFoto: RTRS

Obrazlažući program Vlade, gradonačelnik Brčkog Anto Domić rekao je da je za sveobuhvatnu reformu javne uprave potrebno čvrsto političko uporište.

- Biće neophodno preduzeti i niz mjera kojima će biti otklonjene smetnje u privrednom razvoju, što zahtijeva drugačiji koncepcijski pristup - rekao je Domić.

On je naveo da je planirano i da se okončaju poslovi u vezi sa regulisanjem statusnih pitanja visokog obrazovanja u distriktu, što već duže vremena opterećjuje ovu lokalnu zajednicu.

Učestvujući u raspravi, opozicioni poslanici uputili su kritike, jer donošenje ovog akta kasni pola godine.

Poslanik HSS-a Ivan Krndelj smatra da nema uslova za reformu javne uprave bez promjene Statuta distrikta Brčko, za šta, kako kaže, nema legitimnog osnova.

- U reformu javne uprave ne ulazi se poslije dvije i po godine od formiranja vlasti. To se čini u prvom mjesecu po dolasku na vlast - rekao je poslanik PDP-a Siniša Golić.

Kritikujući sadržaj programa rada Vlade za ovu godinu, šef Kluba poslanika SBB-a Enes Pašalić postavio je pitanje koji su to učinci koje Vlada želi da ostvari u trošenju budžetskih sredstava.

- Nedostaje političko jedinstvo da bi se načinio dobar program rada Vlade - rekao je Pašalić.

Predloženi vladin akt poslanik SDP-a Esad Atić ocijenio je kao program želja bez ikakvog osnova za uspješnu realizaciju.

Poslanici su danas u prvom čitanju usvojili nacrte zakona o izmjenama Zakona o Pravobranilaštvu distrikta Brčko, o izmjenama Zakona o platama i naknadama zaposlenih u pravosuđu, te Nacrt zakona o ovjeri potpisa, rukopisa i prepisa u distriktu Brčko.

Šef Kluba poslanika SDP-a Suad Burić rekao je da oko 25 miliona KM nije ostvareno u odnosu na planirane prihode u budžetu.

 -Finansijska situacija u ovoj lokalnoj zajednici je narušena. Između ostalog, privremenim razoročenjem 38 miliona KM deponivanih u bankama izgubili smo kamatu od oko 630.000 KM. Distrikt ulazi u fazu kada neće imati sredstva za osnovne potrebe - upozorio je Burić.