latinica  ћирилица
29/05/2015 |  20:43 | Autor: 24sata.hr

Ubod insekta: Hitno doktoru ako nastanu crvene mrlje i linije

Ako čovjek teško diše i ako mu otiču lice i vrat, hitno zovite pomoć, postoje situacije u kojima ubod komarca, ose, pčele, pauka ili stršljena može biti opasan po život.

Iako većina insekata koji žive na našem podneblju nemaju otrov kojim bi mogli ugroziti život čovjeka, postoje situacije u kojima ubod komarca, ose, pčele, pauka ili stršljena može biti izrazito neprijatan, pa čak i opasan po život. Najopasniji su ubodi više insekata odjednom (na primjer, roja pčela) te ubodi u vrat, lice, u blizini očiju ili oni u ustima.

Ljeti su česti ubodi osa dok čovjek prinosi ustima voćku ili čašu soka. U tim situacijama otok može dovesti i do opstrukcije disanja, pa se svakako treba javiti doktoru. Čak i kad je riječ o jednom, naizgled bezazlenom ubodu, treba biti oprezan, jer je moguće da ste ranije razvili alergiju na otrove, pa i taj jedan ubod može izazvati ozbiljnu reakciju. Ukratko, ako se nakon uboda pojavi velik otok, crvene mrlje po tijelu ili crvene linije od mjesta uboda prema srcu, kao i otežano disanje ili oticanje u predjelu lica ili vrata, to su reakcije zbog kojih odmah morate otići doktoru.

Ako je otok na mjestu uboda jak i okolna koža upaljena, ali nema gušenja i drugih simptoma, svejedno se posavjetujte s ljekarom. U svim ostalim situacijama možete pomoći i sami sebi. Prije svega, kad osjetite ubod, prvo i najvažnije pravilo jest da ne češete to mjesto, jer biste tako pridonijeli širenju otrova koji je kukac ispustio. Pogotovo se to odnosi na ubod pčele ili ose jer ostavljaju žaoku u koži.

Nikako je nemojte čupati pincetom ili noktima jer tako možete istisnuti ostatak otrova u ranu. Lagano je izvucite pritiskom u stranu tupom stranom noža. Mjesto uboda pčele ili ose operite sapunom i vodom kako biste izbjegli širenje infekcije zbog prljavštine koju takvi insekti mogu prenositi na žaokama. Zatim treba ohladiti to mjesto da bi se ublažio otok, crvenilo i svrab. Na mjesto uboda dobro je odmah staviti hladnu oblogu.

Ubod stršljena može imati izrazito toksično djelovanje koje može negativno uticati na rad bubrega, centralnog nervnog sistema te izazvati povraćanje, dijareju, suženje zjenica, pojačano lučenje pljuvačke i nemir. Kod osjetljivih, odnosno ljudi alergičnih na ubode kukaca, može izazvati i anafilaktički šok, koji može imati i smrtne posljedice. Јedini pravi lijek je izbjegavati ih, odnosno u slučaju uboda nužno je dobro pratiti i posmatrati osobu i ako se pojave simptomi alergije otići kod ljekara što prije.

Ubod pčele ili stršljena kod djece može izazvati alergijsku reakciju bez mnogo znakova upozorenja. Odmah se treba javiti doktoru ako primijetite osip po tijelu djeteta, otežano disanje i promuklost. Znak za uzbunu je i ako se dijete žali na glavobolju, odnosno dodiruje glavicu te ga muče mučnina, povraćanje, zadebljanje jezika, otok na licu i vrtoglavica.