latinica  ћирилица
03/06/2015 |  09:37 | Autor: Nezavisne

"Epidural" snižen na 150 KM

Cijena usluge epiduralne anestezije u Univerzitetskoj bolnici Klinički centar Banjaluka od 1. juna je snižena sa 500,38 KM na 150 KM, potvrđeno je u najvećoj zdravstvenoj ustanovi u Republici Srpskoj.

Epiduralnu anesteziju, kako nam je rečeno u banjalučkoj bolnici, od početka ove godine do danas zatražilo je 26 pacijentkinja u UBKC Banjaluka.

"Upravni odbor ustanove je 9. aprila usvojio cjenovnik usluga, kojim je uvrštena i izmjena cijene ove medicinske usluge, a s ciljem da bude pristupačnija svim našim pacijentkinjama", kaže Nataša Štrkić, portparol UBKC Banjaluka.

Pored izmjene cijene ove vrste usluge, nešto ranije je snižena cijena prisustva oca porođaju, i to na 20 KM.

Uslugu epiduralne anestezije ili bezbolnog porođaja moguće je dobiti i u bolnicama u Foči, Tuzli i Sarajevu, gdje je besplatna. U bolnici Kasindol u Istočnom Sarajevu košta 400 KM, ali se, prema podacima koje smo juče nezvanično dobili, privremeno i ne radi.

"Aplikacija epiduralne anestezije prilikom porođaja ne spada u obavezno zdravstveno osiguranje i ne finansira se od strane Fonda zdravstvenog osiguranja RS, pa većina bolnica koje pružaju mogućnost korištenja ove medicinske usluge utvrđuje i cijene", rečeno nam je u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS.

Epiduralna anestezija u akušerstvu se radi već četvrtu godinu u UBKC Banjaluka. Tu vrstu anestezije već preko 20 godina rade ljekari anesteziolozi Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje u drugim hirurškim granama - ortopedskoj hirurgiji, vaskularnoj hirurgiji, u terapiji bola i slično. Osnovna prednost epiduralne anestezije u akušerstvu je efikasno otklanjanje bola, što omogućava lakši porođaj i manju iscrpljenost porodilje.