latinica  ћирилица
10/06/2015 |  13:28 | Autor: Agencije

Upozorenja na reklamama gaziranih pića

Vlasti San Franciska su ove sedmice zatražile da se na reklamama gaziranih pića nalazi upozorenje da njihovo konzumiranje može dovesti do gojaznosti, dijabetesa i drugih zdravstvenih problema.

Na reklamama za gazirana pića od sada će stajati i etiketa s ovim tekstom: "Upozorenje: Konzumiranje pića sa dodanim šećerom može dovesti do gojaznosti, dijabetesa i propadanja zuba. Ovo je poruka grada i okruga San Francisko."

Upozorenje će se odnositi na sva gazirana pića sa šećerom, za razliku od onih sa umjetnim zaslađivačima.

Upozorenja će biti na svim reklamama gaziranih pića - na bilbordima, na taksi i autobuskim stanicama, u veb medijima, novinama i na Internetu.

- Ovo nisu samo bezazleni proizvodi koji su ukusni. Ovi proizvodi su loši za ljude i moramo nešto poduzeti po tom pitanu - kaže nadređeni Skot Vener.

Јedna obična limenka koka kole sadrži 140 kalorija, od čega su sve šećeri. Limenka sadrži 39 grama dodanog šećera, što je oko devet supenih kašika. Јedna kašika sadrži oko 16 kalorija.

Vjeruje se kako je San Francisko prvi američki grad koji je pokrenuo ovu inicijativu i čeka se odobrenje.

Kako navode iz gradskog vijeća, tekući šećer je "novi duvan". Oko 32 odsto djece i tinejdžera u San Francisku je gojazno, pokazuju rezultati nedavne studije.