latinica  ћирилица
15/06/2015 |  13:14 | Autor: B92

Hrvati znali za kukasti krst na "Poljudu" prije meča

Komesar za bezbjednost Fudbalskog saveza Hrvatske (HNS) Zoran Crvk priznao je da su znali da se na terenu "Poljuda" nalazi nacistički simbol uoči meča sa Italijom.
Kukasti krst na stadionu (foto: portalanalitika.me) -
Kukasti krst na stadionu (foto: portalanalitika.me)

Na TV snimku se jasno vide obrisi kukaskog krsta, koji bi Hrvate mogao da košta plasmana na EURO 2016. godine.

"Bili smo obaviješteni za nacistički simbol na travi, ali je tek poslije žalbi Italijana pokušano da bude uklonjen. UEFA je tri puta pisala HNS zbog ovakvih stvari, ništa nije urađeno", rekao je Cvrk, prenosi njemački Fokus.

Duel Hrvatske i Italije odigran je na praznom "Poljudu", a neriješen rezultat (1:1) više je odgovarao domaćinu koji je zadržao dva boda prednosti na prvom mjestu i praktično obezbijedio plasman u Francusku.

Tribine u Splitu su bile prazne jer je Hrvatska kažnjena zbog fašističkih povika svojih navijača na meču sa Norveškom.

"Zašto nismo bili uspješni u organizaciji utakmice na 'Poljudu'. Zato što je NEKO izveo sofisticiranu, jako dobro planiranu diverziju i zato što osim nekoliko ljudi (kojima iz razloga njihova zdravlja i ostanka na poslu ne smijem spomenuti imena), svi ostali su se pravili kao da su došli razbojnici na Hajdukov stadion, a ne reprezentacija", napisao je Cvrk u žestokoj reakciji u vezi sa incidentom na svojoj fejsbuk strani.

"Tužan sam jer se uprava Hajduka, dio Splićana zbog odnosa Hajduka i HNS-a i svakako dio navijača osvetio svojoj fudbalskoj reprezentaciji i umjesto da jasno okrivimo fašistu i kriminalca ili više njih, NEKO planski i smišljeno vraća točak unazad na odnose u fudbalu i zanemaruje stvarnu činjenicu. Mi ćemo ozbiljno biti kažnjeni, reprezentacija vrlo lako moguće izbačena iz takmičenja, a naša zemlja, svi mi, međunarodno osramoćeni".

Čelnici HNS predvođeni predsjednikom Davorom Šukerom su bijesni zbog novog nacistiškog incidenta na meču njihove selekcije, zbog čega opravdano strahuju da bi UEFA mogla da izbaci Hrvate iz kvalifikacija, a time i sa EURO.

U posljednjih sedam godina, HNS, Dinamo Zagreb, Hajduk Split i Rijeka su kažnjeni sa 2,3 miliona evra zbog ispada huligana.

Prošle godine FIFA je suspendovala Јosipa Šimunića na deset utakmica zbog ustaškog povika "Za dom - spremni" poslije pobjede nad Islandom u baražu za Svjetsko prvenstvo.