latinica  ћирилица
16/06/2015 |  11:50 | Autor: RTRS

Bitka za Francusku - Šesti dio (FOTO i VIDEO)

Šesto kolo kvalifikacija za plasman na šampionat Starog kontineta koji će se 2016. održati u Francuskoj, jako podsjeća ne petu rundu kvalifikacionog ciklusa.

Srbija je ponovo razočarala, nakon poraza od Danske u Beogradu, "Orlovi" su ostali praznih ruku i u Kopenhagenu.

BiH se u petom kolu probudila, a da to nije sbio samo bljesak, izabranici Mehmeda Baždarevića potvrdili su u ovom kolu, savladavši u Zenici Izrael.

Crna Gora se obrukala u petom kolu, prekidom utakmice protiv Rusije, a za novu blamažu pobrinuli su se Hrvati, velikim nacističkim ispadom...

Ništa novo, Srbija ponovo izgubila

Nakon pet odigranih kola, Srbija u grupi I ima samo jedan bod, osvojen u oktobru prošle godine na gostovanju u Јermeniji. Tim Radovana Ćurčića je poražen u Kopenhagenu sa 2:0 i ostao je samo na teoretskim šansama za plasmanom u baraž. U prevodu rečeno, vrijeme je se "Orlovi" okrenu novom kvalifikacionom ciklusu.

Loše prvo poluvrijeme u kojem su Danci poveli, nešto bolje drugo, uz pogođenu prečku Mitrovića, i još jedan gol domaćih, kratak je opis predstave u prestonici Danske.

Đurčić je nakon meča bio zadovoljan predstavom svojih igrača, koji su, kako kaže selektor, pokazali kako treba igrati i kako se nosi dres reprezentacije?!

"Borićemo se dok postoje šanse", rekao je selektor "Orlova". Međutim, postavlja se pitanje kako? Čime? Ponovo ćemo postaviti isto pitanje. Kako posložiti tim sjajnih idividualaca da počnu djelovati kao tim koji će ostaviti srce na terenu, odigrati dobru utakmicu, osvojiti tri boda i vratiti povjerenje svih ljubitelja fudbala u reprezentaciju? Problem očigledno već duže vremena postoji, a pitanje je u čijoj nadležnosti je njegovo rješenje i ko će preuzeti odgovornost!

Srbija narednu utakmicu igra na svom terenu protiv Јermenije, 4. septembra, a da li će se nešto promijeniti u igri "Orlova", vidjećemo.

Danci su pobjedom nad Srbijom upisali 10. bod, dok je lider Portugal "gazi" po planu, osvojio je 12. bod na gostovanju u Јermeniji. Trećeplasirana selekcija u grupi, Albanija, odigrala je prijateljsku utakmicu sa Francuskom i pobijedila (1:0)!

Srbija lošija od Farskih Ostrva i Lihtenštajna

Iako je suvišno o tome govoriti, moramo se dotaći činjenice da Farska Ostrva nakon ovog kola imaju šest bodova, Lihtenštajn pet, a Azerbejdžan četiri! Slabiji bodovni učinak od Srbije imaju samo Andora i Gibraltar, sa svih šest poraza!

Učinak "Orlova" je daleko najslabiji od svih Eks-Јu zemalja koje nastupaju u kvalifikacijama. Hrvatska u svojoj grupi ima 12 bodova, Slovenija devet, BiH osam, Crna Gora pet, a Makedonija tri boda!

Dodajmo i to da su napadači Srbije nakon pet kola postigli tri gola!

Iz svega moramo zaključiti da "Orlovi" igraju na Novom Zelandu, a tim Radovana Ćurčića teško može da se nazove i "Orlićima"!

Bosna i Hercegovina ponovo u igri

Nakon slabog uvoda u kvalifikacije, i smjene selektora, bh. fudbaleri su ponovo u igri za plasman na završnu smotru šampionata Evrope. Izabranicima Mehmeda Baždarevića (kao i fudbalerima Srbije) trebala je pobjeda za ostanak u igri, i uspjeli su! U Zenici je savladan Izrael rezultatom 3:1, i sa osam osvojenih bodova, još uvijek su na petom mjestu, ali sa samo tri boda manje u odnosu na rivala u narednom kolu, drugoplasiranu Belgiju.

Iako je Izreal poveo na "Bilinom polju" u 41. minutu, u igri fubdalera BiH nije bilo pada, preokrenuli su rezultat do kraja prvog poluvremena i još jednim golom u drugom poluvremenu osvojili potrebna tri boda.

Bh. fudbaleri u pozitivnoj atmosferi sada putuju u Belgiju, koja je u ovom kolu poražena na gostovanju u Velsu sa (1:0). U posljednjem meču iste grupe, Kipar je odnio tri boda sa gostvanja kod Andore (3:1).

Hrvatska u velikom problemu

Da šesto kolo kvalifikacija ne prođe bez incidenata, pobinuo se dio navijača Hrvatske. Igrači Nike Kovača, dočekali su na praznom "Poljudu" Italiju i remijem (1:1) zadržali lidersku poziciju u grupi.

Međutim, kakva će biti sudbina "Vatrenih", vidjećemo nakon sastanka Disciplinske komisije UEFA.

Naime, ekstremni dio navijača Hrvatske, poznat je po svojoj nacističkoj ikonografiji, nije propustio priliku da se obruka, iako je meč dvije selekcije odigran pred praznim tribinama.

Oni su na travnjaku splitskog stadiona utisnuli kukasti krst, koji radnici zaduženi za odražavanje terena ipak nisu mogli da uklone.

Kukasti krst na stadionu (foto: portalanalitika.me)

UEFA, koja ne prašta rasističke i nacističke isapde, pokrenula je istragu protiv Fudbalskog saveza Hrvatske (HNS), a epilog će sigurno biti drasična kazna.

Hrvatska očigledno ima problema koji nemaju veze sa fudbalom. Podsjećamo, igrač "Vatrenih" DŽo Šimunuć propustio je nastup na Mundijalu zbog povika "za dom spremni" u baražu protiv Islanda, a razlog odigravanja meča sa Italijom pred praznim tribinama jesu rasistički povici upućeni igračima Norveške. Dodajmo i to da bez incidenata u režiji navijača Hrvatske nije prošlo ni gostovanje reprezentacije u Italiji.

Pored nacističkog ispada Hrvatske, prvi dan kvalifikacija obilježio je i remi Norveške u Oslu sa Azerbejdžanom (0:0). Norvešani su tako propustili priliku da stiglu Italiju, koja je sa 12 bodova na drugom mjestu u grupi.

Islanđani su nastavili sa sjanim partijama u grupi A, a u direktnom duelu za prvu poziciju savladali su Češku. Sigurne su prvog dana bile selecije Holandije, Turske i Bugarske.

Drugi dan šestog kruga kvalifikacija, pored poraza Srbije u Kopenhagenu, obilježio je i trijumf Farskih Ostrva nad Grčkom (2:1)! Kristijano Ronaldo je sa tri gola savladao Јermeniju u Јerevanu. Njemačka je brojala do sedam na Gribraltaru, Poljaci su sa 4:0 ispratili Gruziju, dok su Irska i Škotska odigrale 1:1.

Treći dan kvalifikacija šokirao je navijače Rusije. Tri boda iz Moskve odnijela je Austrija. "Zbornaji" zvone zvona za uzbunu, jer su u protkla tri kola, pored poraza u Beču, osvojili bodove samo za "zelenim" stolom protiv Crne Gore. O otkazu selektoru Kapelu se ne ramišlja, a razlog je novac. Naime, Italijan ima ugovor do 2018. godine vrijedan 32,5 miliona evra, a prijeveremni otkaz Kapelu Ruse bi koštao čak 21,5 miliona evra!

Austrija je lider u grupi sa 16 bodova, Rusija nakon šest kola treća u grupi sa osam bodova, a u narednom kolu dočekuje drugoplasiranu Švedsku.

Skandinavci su u upravo završenom kolu sa 3:1 bili bolji od Crne Gore, koja je sa pet bodova sada na četvrtom mjestu u grupi.

Švedska - Crna Gora (FOTO:vijesti.me/ Savo Prelević)

U sjajnoj utakmici, Slovenija je poražena u Ljubljani od Engleske. "Albion" je tako zadržao maksimalan učinak, kao i Slvoačka koja je u ovom kolu sa 2:1 bila bolja od Makedonije. Važna tri boda osvojila je i Španija u Bjelorusiji golom Davida Silve.

Levandovski za istoriju, Lulić i DŽeko u odabranom društvu

Nakon dobre partije protiv Izreala, dvojica bh. fudbalera našla su se u vrhu statističkih lista kvalifikacija. Edin DŽeko je sa 14 udaraca pored gola drugi na listi, iza Vejna Runija koji je 15 puta šutirao pored gola protivničkih selekcija.

Defanzivac "Zmajeva" Senad Lulić, izbio je na vrh po broju asistencija. On sa četiri uspješna proigravanja dijeli epitet njaboljeg asistenta dosadašnjeg dijela kvalifikacija sa Milikom (Slovačka), Rakitićem (Hrvatska) i Šaćirijem (Švajcarska).

Robert Levandovski je u meču sa Gruzijom postigao najbži het-trik u istoriji fudbala! Napadaču Bajerna za tri gola u mreži Gruzijaca, trebalo je tri minuta i 59 sekundi.

Levandovski je sa sedam golova ujedno postao i najbolji strijelac dosadašnjeg dijela kvalifikacija.

Šta nam donosi septembar

Kvalifikacioni ciklus za plasman na šampionat Evrope nastavlja se u devetom mjesecu. Kao što smo spomenuli, Srbija dočekuje Јermeniju, BiH putuje u goste Belgiji, dok bi Hrvatska trebala na noge Azerbejdžanu (ukoliko EFA ne bude toliko rigorozna da "Vatrene" izbaci iz kvalifikacija).

U grupi u kojoj je smještena Srbija, Danska će dočekati Albaniju, dok u grupi u kojoj se nalazi BiH Vels putuje na Kipar, a Andora u Izrael.

Holandiju očekuje ispit na domaćem terenu sa liderom u grupi A, Islandom. U grupi D snage će odmjertii dvije najbolje rangirane seleckije, Njemačka dočekuje Poljsku.

Poljuljana Rusija sastaje se sa Švedskom, Crna Gora može lako do tri boda protiv Linhešptajna, dok će se u derbiju kola sastati Španija i Slovačka.

Rezultati šestog kola:

Grupa A
Kazahstan - Turska 0:1
Island - Češka 2:1
Letonija - Holandija 0:2

1. Island 6 15
2. Češka 6 13
3. Holandija 6 10
4. Turska 6 8
5. Letonija 6 3
6. Kazahstan 6 1

Grupa B
Andora - Kipar 1:3
Bosna i Hercegovina - Izrael 3:1
Vels - Belgija 1:0

1. Vels 6 14
2. Belgija 6 11
3. Kipar 6 9
4. Izrael 6 9
5. Bosna i Hercegovina 6 8

Grupa C
Ukrajina - Luksemburg 3:0
Bjelorusija - Španija 0:1
Slovačka - Makedonija 2:1

1. Slovačka 6 18
2. Španija 6 15
3. Ukrajina 6 12
4. Bjelorusija 6 4
5. Makedonija 6 3
6. Luksemburg 6 1
6. Andora 6 0

Grupa D
Irska - Škotska 1:1
Poljska - Gruzija 4:0
Gibraltar - Njemačka 0:7

1. Poljska 6 14
2. Njemačka 6 13
3. Škotska 6 11
4. Irska 6 9
5. Gruzija 6 3
6. Fibraltar 6 0

Grupa E
Estonija - San Marino 2:0
Slovenija - Engleska 2:3
Litvanija - Švajcarska 1:2

1. Engleska 6 18
2. Švajcarska 6 12
3. Slovenija 6 9
4. Estonija 6 7
5. Litvanija 6 6
6. San Marino 6 1

Grupa F
Finska - Mađarska 0:1
Farska Ostrva - Grčka 2:1
Sjeverna Irska - Rumunija 0:0

1. Rumunija 6 14
2. Sjeverna Irska 6 13
3. Mađarska 6 11
4. Farska Ostrva 6 6
5. Finska 6 4
6. Grčka 6 2

Grupa G
Lihtenštajn - Moldavija 1:1
Rusija - Austrija 0:1
Švedska - Crna Gora 3:1

1. Austrija 6 16
2. Švedska 6 12
3. Rusija 6 8
4. Crna Gora 6 5
5. Lihtenštajn 6 5
6. Moldavija 6 2

Grupa H
Hrvatska - Italija 1:1
Malta - Bugarska 0:1
Norveška - Azerbejdžan 0:0

1. Hrvatska 6 14
2. Italija 6 12
3. Norveška 6 10
4. Bugarska 6 8
5. Azerbejdžan 6 4
5. Malta 6 1

Grupa I
Јermenija - Portugal 2:3
Danska - Srbija 2:0

1. Portugal 5 12
2. Danska 5 10
3. Albanija 4 7
4. Srbija 5 1
5. Јermenija 5 1

Pripremio: Bojan Mičić