latinica  ћирилица
17/06/2015 |  22:08 | Autor: Agencije

Učite djecu da zavole sport

Fizička aktivnost je naročito važna za djecu, dok im se tijelo formira, pa bi roditelji trebalo da urade sve kako bi zavoljeli sport.
Djeca - Foto: flickr.com
DjecaFoto: flickr.com

Djeca sada prave "velike planove" za ljetni raspust, a posebno mu se raduju školarci, a i najmlađi će se odmoriti od obdaništa. Sada je trenutak da osmislite načine na koje će se zabaviti i rekreirati, ne dozvolite im da naredne mjesece provedu ispred TV-a i kompjutera.

Fizička aktivnost je naročito važna za djecu, dok im se tijelo formira, pa bi roditelji trebalo da se potrude da dijete zainteresuju za sport. Sada se stvaraju zdrave navike, koje će ih pratiti tokom života. Rekreacija utiče na pravilan razvoj organa i kostiju, jača mišićnu srukturu, pojačava kapacitet pluća, doprinosi gipkosti i boljem osjećaju ravnoteže. Osim toga, podstiče razvoj motoričkih sposobnosti i koordinaciju pokreta, poboljšava pamćenje i koncentraciju, jača imunitet i smanjuje rizik od gojaznosti. Fizički aktivni su stabilniji u emocionalnom i psihičkom pogledu, druželjubiviji, timski igrači, uporniji, ambiciozniji, ali i manje agresivni.

Važno je da im roditelji daju primjer, pa da zajedno vježbaju, plivaju, šetaju, voze bicikl, rolere. Slobodnim danima obavezno idite u prirodu, a ukoliko imate dvorište, napravite djeci "poligon za vježbanje", s improvizovanim spravama koje će da preskaču, penju se po njima i zaobilaze ih. Vremenom dodajte nove sprave ili im mijenjajte raspored. Vodite ih na bazen, košarkaške i odbojkaške terene za najmlađe i potrudite se da zavole sve sportove, bez obzira na to kog su pola. Što više probaju, lakše će otkriti u čemu su najbolji.