latinica  ћирилица
25/06/2015 |  11:42 | Autor: SRNA

Ponovo oskrvnavljeno pravoslavno groblje u ilidžanskom naselju Osijek

Nepoznati počinioci ponovo su oskrnavili pravoslavno groblje u naselju Osijek u federalnoj opštini Ilidža, gdje su na grobovima ispisivali neprimjerene grafite, lomili vaze za cvijeće i porušili kameni stub na grobljanskoj kapiji.
Blažuj - oskrnavljeno pravoslavno groblje - Foto: SRNA
Blažuj - oskrnavljeno pravoslavno grobljeFoto: SRNA

"Želim da osudim ovaj vandalski čin koji se dogodio na pravoslavnom groblju u Osijeku. I mi, sveštenici, i naši parohijani duboko smo ogorčeni i uznemireni zbog ovog događaja, ne znamo šta bi se moglo još desiti pošto ovo nije prvi put da nam za sada nepoznata lica skrnave grobove", istakao je paroh blažujski jerej Darko Danilović govoreći o ovom incidentu koji se dogodio prije dvije večeri.

Prošle godine, ističe on, samo u jednom danu sedam spomenika je srušeno, oskrnavljeno i polupano do temelja, više grobova je poliveno farbom, a parohijani koji su uređivali groblje, mlađa lica i mještani Osijeka, zasuti su kamenicama i upućene su im pogrdne riječi.

On je rekao da su juče popodne članovi jedne srpske porodice došli na groblje da urede i okade porodičnu grobnicu i prisluže svijeće i bili su neprijatno iznenađeni prizorom koji su zatekli, nakon čega su odmah obavijestili sveštenike i ilidžansku policiju.

Ističući da je policija blagovremeno izašla na lice mjesta i obavila uviđaj, otac Danilović je apelovao da sve nadležne institucije u opštini Ilidža učine nešto konkretno kako bi zaštitili groblje od vandala i obezbijedili da se i parohijani i porodice koje obilaze groblje osjećaju bezbjedno i spokojno.

Mještanin Rajko Ešpek, koji vodi računa o održavanju groblja, ističe da on nema nikakvih problema sa komšijama, ali da ga veoma brinu incidenti koji se skoro svakog mjeseca dešavaju na pravoslavnom groblju.

"Dešavaju se neke banalne stvari. Ovo normalan čovjek ne može učiniti. Bruka je i sramota šta nam rade i zato bih i ja apelovao da policija i druge odgovorne institucije povedu više računa o zaštiti groblja", kaže Ešpek.

Prema njegovim riječima, vandali su najvjerovatnije mlada lica uzrasta između 16 i 17 godina koji noću dolaze na groblje, piju i drogiraju se, a potom čine nedostojne stvari.

On je dodao da je policija redovno dolazila na njegove pozive, ali do danas nijedan vinovnik ovih incidenata nije otkriven, niti kažnjen za svoja neđela.

Na groblju su vidljivi znakovi skrnavljena nadgrobnih spomenika na grobnicama porodica Vidić, Berjan, Ćosović, Јanković, Bogdanović i drugih, a osim polomljenih vaza za cvijeće srušeni su i stolovi, pa čak su skinute i odnesene mesingane alke sa nadgrobnih ploča.

Јedna porodica, upozorava Ešpek, najavila je da više ne može da podnosi ovo maltretiranje i neprimjerene napade na njihove svetinje i da će najvjerovatnije posmrtne ostatke svojih najmilijih prenijeti u Trebinje, gdje sada živi.

U naselju Osijek u federalnoj Ilidži danas živi oko 60 srpskih porodica, uglavnom staraca koji se izdržavaju od penzija, a neki od njih koji su još u snazi žive od svog rada na skromnim imanjima.