latinica  ћирилица
29/06/2015 |  18:56 | Autor: Agencije

Groznicu aktivira stres

Simpleks virus ima 90 odsto osoba, a samo se kod nekih razvije bolest. Do primarne infekcije virusom najčešće dolazi već u ranom uzrastu, između prve i pete godine...
Herpes (Foto: Levent Konuk/Shutterstock) -
Herpes (Foto: Levent Konuk/Shutterstock)

 

HERPES simpleks infekcija, u narodu poznatija kao groznica, virusna je infekcija kože i sluzokože koja, kad se jednom razvije, može često da se ponavlja tokom života. Herpes simpleks je veoma zarazan i prenosi se pljuvačkom, a u organizmu ga ima 90 odsto stanovništva. Mnogi nisu ni svesni da ga imaju, jer nisu razvili simptome bolesti.

Poslije primarne infekcije, 60 odsto ljudi su trajni nosioci virusa u latentnom, "uspavanom" obliku. Tek kad imunitet značajno opadne, virus se razbukti, a bolest javlja u obliku groznice.

Dr Predrag Majcan, dermatolog i načelnik dermatovenerologije u KBC "Zvezdara", kaže da je herpes simpleks infekcija izazvana virusima iz grupe DNA virusa koji se nalaze samo u ljudskom organizmu:

- Do primarne infekcije virusom najčešće dolazi već u ranom uzrastu, između prve i pete godine. Prenosi se direktnim kontaktom sa oboljelom osobom preko zaražene kože, sluzokože ili preko sekreta. Virus u organizam ulazi kroz pukotinu ili ranicu na koži oko usta.

Kod ove bolesti postoje tri faze. Prva faza je primoinfekcija, prvi kontakt sa virusom herpesa simpleksa, kada dolazi do pojave mehurića (vezikula) na crvenoj i otečenoj koži ili sluzokoži. Ponekad je praćen bolovima i otokom najbližih limfnih žlezda i povišenom tjelesnom temperaturom. Upalni proces može da bude vrlo buran, a zavisi od imunološkog sistema organizma, kao i od lokalizacije (lice, usta, usna šupljina, oko, genitalni predio).

- Druga faza je faza latencije ili primirivanja, virus je smješten u nervnim ćelijama i ostaje pritajen dok se opet ne aktivira - objašnjava dr Majcan. - Treća faza je faza recidiva kada dolazi do ponove aktivacije virusa i pojave upalnih promjena. Ova faza je manje intenzivna i kraće traje nego prva.

Faktori koji najčešće provociraju nastanak ponovnog javljanja infekcije su stres, premor, intervencije na ganglijama, druge infekcije, pretjerano sunčanje i druga stanja koje dovode do pada imuniteta.

Dužina trajanja promjena po koži i sluzokoži, kao i pojava recidiva je individualna. Infekcija osim kože i vidljive sluzokože može da zahvati i druge organe respiratornog, gastrointestinalnog i urogenitalnog trakta.

- Terapija zavisi od faze bolesti, kliničke slike, dužine trajanja bolesti, raširenosti promjena i uzrasta pacijenta - kaže dr Majcan. - U prvoj fazi odraslim pacijentima se najčešće daju sistemski "aciklovir" pet do 10 dana, "valaciklovir" ili "famciklovir", takođe pet dana. U trećoj fazi, kada su česti recidivi, najčešće se daje "aciklovir" više mjeseci.

Lokalna terapija kremama zavisi od lokalizacije. Nekada se lokalno daju i antibiotski lijekovi, da ne bi došlo do bakterijske infekcije. Savjetuje se izbjegavanje faktora koje mogu da provociraju pojavu recidiva, a preporuka je zdrav način života i ishrane, kao i što manje stresa.

 

DVA OBLIKA INFEKCIЈE

Postoje dva oblika herpes simpleks infekcije: tip 1, koji se najčeće javlja u predjelu lica (usta) i iznad struka, i tip 2 koji se najčešće javlja u genitalnom predjelu i ispod struka.