latinica  ћирилица
30/06/2015 |  15:44 | Autor: SRNA

Zavod prepustio Ambarine SO Derventa

Direktor Zavoda Republike Srpske za zaštitu kulturno-istorijskog nasljeđa Slobodan Nagradić i načelnik opštine Derventa Milorad Simić potpisali su ugovor o prenošenju vlasništva na ovu lokalnu zajednicu nad lokalitetom Ambarine, koja je dio Kulturno-istorijskog kompleksa Detlak.
Ambarine kod Dervente - Foto: SRNA
Ambarine kod DerventeFoto: SRNA

- Potpisivanjem ugovora prenosimo pravo raspolaganja i vođenja brige o lokalitetu Ambarine na Skupštinu opštine Derventa. Do sada je Zavod bio posrednik, vodeći računa da novac koji odobre Vlada Srpske i Ministarstvo civilnih poslova BiH bude iskorišten na najbolji način - rekao je Nagradić.

On je izrazio očekivanje da će biti nastavljeno istraživanje i uređenje cijelog kompleksa u Detlaku i da će Ambarine postati mjesto koje će posjećivati turisti, gdje će se održavati književni susreti i druge manifestacije.

- Pokazala se opravdanom odluka Vlade iz 2010. godine da Kulturno-istorijski kompleks Detlak proglasi nepokretnim kulturnim dobrom od velikog zanačaja. Tu ima šta da se vidi i još toga da istraži - rekao je Nagradić.

Poseban značaj kompleksu Detlak daje pronađeni "Detlovački evhologion", čiji se original čuva u Patrijaršijskoj biblioteci u Beogradu. Riječ je o molitvoslovu koji se sastoji iz dva dijela - "Bogorodičnika", pisanog u periodu od 1625. do 1635. godine, i "Trebnika" iz perioda 1550-1560. godine.

- Sve što je do sada urađeno je od velike vrijednosti. Na nama je da to njegujemo, nastavimo da istražujemo i valorizujemo. Dokazi do kojih su došli arheolozi daju novu dimenziju, posebno za duhovno promišljanje - rekao je Simić.

Vladika zvorničko-tuzlanski Hrizostom rekao je da istraživanja i uređenje lokaliteta u Detlaku za Srpsku pravoslavnu crkvu znači mnogo.

- Pronalazak "Evhologiona" je polazna tačka, dokaz da je na tom području postojala jaka prepisivačka škola, a dalja istraživanja treba da pokažu da li je na tom lokalitetu postojao manastir - rekao je vladika Hrizostom.

Vladika je podsjetio da su mnogi manastiri stradali u ratovima, bunama, posebno tokom austrougarske okupacije, te da je na arheolozima i ostalim naučnicima da pronađu dokaze o njihovom postojanju.