latinica  ћирилица
30/06/2015 |  16:29 | Autor: TANЈUG

Šojble: Grčka može ostati u evrozoni i ako izglasa NE

Njemački ministar finansija Volfgang Šojble rekao je danas zakonodavcima u Berlinu da će Grčka za sada ostati u evrozoni čak i ako Grci na referendumu odbace mjere štednje.

Šojble je takođe rekao da će Evropska centralna banka učiniti sve što je potrebno da zaštiti evro u slučaju da Grci na referendumu zakazanom za 5. jul zaokruže "ne" mjerama štednje, rekli su za "Blumberg" učesnici sastanka iza zatvorenih vrata u Berlinu koji su željeli da ostanu anonimni.
 Premijer Grčke Aleksis Cipras sazvao je referendum na kom građani treba da se izjasne da li su za ili protiv prihvatanja najnovijeg predloga međunarodnih kreditora, koji su, pak, poručili da su vrata za pregovore i dalje otvorena i upozorili da bi opcija "ne" na referendumu značila izlazak Grčke iz evrozone.
 Stav Njemačke po pitanju grčke krize pokazuje da se zakonodavci u Berlinu pripremaju za opciju da Grčka odbaci prijedlog kreditora, ocjenjuje "Blumberg".
 Šojble je naveo da bi Grčka u tom slučaju mogla da dobije pristup evropskim fondovima za podsticanje privrede, vrijednim oko 32 milijarde evra.
 "Naš cilj je da Grčka ostane u evrozoni, bez obzira na rezultate referenduma. Na Grčkoj je da odluči da li to želi", navela je poslanica iz Hrišćansko-demokratske unije, Antje Tilman.
 "Grčka vlada neće uspjeti da uništi Evropu. Pred Grčkom je težak put, ali mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći da sačuvamo stabilnost u Evropi", rekao je juče Šojble za televiziju ARD.