latinica  ћирилица
30/06/2015 |  17:09 | Autor: Vijesti

Akcija "Vinetu": Uhapšeno 69 lica - 15 u Srbiji, CG i Hrvatskoj

U operaciji "Vinetu" uhapšeno je 69 lica, od toga 15 je uhapšeno u Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj, 26 u Španiji, a 28 u Portugalu
Zaplijena kokaina i novca (Foto: Spanish Police) -
Zaplijena kokaina i novca (Foto: Spanish Police)

U toku sprovođenja višemjesečnih aktivnosti u ovom međunarodnom predmetu zaplijenjeno je oko tri i po tone kokaina i oko 9,4 miliona evra, a slobode je na teritoriji više država lišeno ukupno 69 lica od kojih su u Španiji lišena slobode dva crnogorska državljanina.

Međunarodnim predmetom je bila obuhvaćena organizovana kriminalna grupa, čiji su članovi bili i državljani Crne Gore i Srbije, a koji su kriminalne aktivnosti sprovodili na teritoriji Španije.

Sprovođenjem policijskih aktivnosti došlo se do osnova sumnje da se ova organizovana kriminalna grupa duži vremenski period bavila nabavkom velikih količina kokaina iz Јužne Amerike, koji je potom, uz korišćenje prekookeanskih brodova, krijumčarila do velikih evropskih luka sa ciljem distribucije na tržištu EU.

Međunarodna policijska akcija u okviru ovog predmeta je istovremeno i sinhronizovano uspješno izvedena 16. juna 2015. godine u svim zemljama koje učestvuju u realizaciji predmeta – Španiji, Crnoj Gori, Srbiji i Hrvatskoj.

Uhapšen i vođa kartela

U operaciji koja se u Španiji naziva "Vinetu" uhapšeno je 69 lica, od toga 15 je uhapšeno u Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj, 26 u Španiji, a 28 u Portugalu.

Kako je saopšteno, sjedište grupe je bilo u Madridu, a za uvoz droge pomorskim putem iz Latinske Amerike bili su zaduženi Srbi, "bivši pripadnici vojske".

U akciji je učestvovala španska policija, vojna mornarica i poreske vlasti, kao i pripadnici policije Crne Gore, Hrvatske, Srbije, Portugala, Australije, Velike Britanije i Njemačke.

Među uhapšenima u Madridu je i vođa kartela, koji je u javnosti bio poznat kao fudbalski menadžer i čovjek koji živi u luksuzu, a u njegovoj madridskoj vili je pronađeno 773.000 evra u kešu.

Kako navodi španska agencija EFE, kartel je drogu prebacivao kroz četiri pomorska kanala, a grupa je imala i organizovanu mrežu kompanija za transfer i pranje novca, mahom u Portugalu gdje su sarađivali i s pojedinim bankarima.

Članovi ove bande krijumčarili su drogu iz Latinske Amerike u Evropu preko Španije, a operisali su u Dominikanskoj Republici, Brazilu, Peruu, Kolumbiji i Venecueli, a zatim i u Evropi - Španiji, Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Mađarskoj i Holandiji.

Madrid i Valensija su bili baze i "odskočna daska" za drogu, bivši vojnici iz Srbije su bili zaduženi za pomorske kanale krijumčarenja droge, dok se u Lisabonu, Madridu i Vigu odvijalo pranje novca i plaćanje proizvođačima narkotika u Јužnoj Americi.

Policijski zvaničnici u Španiji su rekli da je operacija "Vinetu" jedna od najvažnijih u posljednjih nekoliko godina.

Istraga je trajala dvije godine, a osim tri i po tone kokaina i novca, tokom operacije je ukupno zaplijenjeno i pet automobila, četiri broda, motocikl, oružje i 332 stabljike marihuane.