latinica  ћирилица
30/06/2015 |  18:02 | Autor: SRNA

Povrede zatvorenika u logoru "Viktor Bubanj" bile ozbiljne

Na suđenju za ratne zločine nad srpskim zatvorenicima u logoru "Viktor Bubanj" i Centralnom zatvoru u Sarajevu vještak neuropsihijatrije Zorica Lazarević rekla je da su fizičke i psihičke povrede nanesene petorici zatvorenika bile veoma intenzivne.

Prezentujući nalaz i mišljenje, Lazarevićeva je rekla da je na osnovu saznanja o fizičkom povređivanju, psihičkim patnjama i uslovima boravka bivših zatvorenika, donijela zaključak o intenzitetu njihove fizičke i duševne boli, prenio je Birn.

"Intenzitet fizičkog povređivanja tokom zatočeništva u bivšoj kasarni `Viktor Bubanj`, odnosno vojnom zatvoru, bio je jako visok. Ovaj zaključak izvodim iz zapisnika, opisa kako se on danas osjeća", navela je vještak, prezentujući mišljenje o povredama kod oštećenog Željka Kljajića.

Osim za Kljajića, Lazarevićeva je dala mišljenje o povredama, posljedicama i zdravstvenom stanju i za Dragomira Pejovića, Ljubomira Drakula, Milorada Šekaru te Slobodana Gutaja. Nalaz je sačinila na zahtjev Tužilaštva BiH koje je ovo predložilo kao dodatni dokaz.

Za sve oštećene, vještak je zaključila da je intenzitet povređivanja i duševnih patnji bio visok. Ona je dodala i da su neka oboljenja oštećenih mogla nastati kao posljedica povreda koje su zadobili tokom zatočeništva.

Lazarevićeva je pojasnila da je za izradu nalaza koristila zapisnike koje su oštećeni dali Tužilaštvu i Sudu, medicinsku dokumentaciju, dok je sa nekima i ona obavila razgovor.

Odbrana je rekla da se protivi ulaganju ovog nalaza jer su svjedoci tokom intervjua kod vještaka spominjali neke činjenice o kojima tokom suđenja nisu govorili.

"Očigledno je da su svjedoci u psihijatrijskom intervjuu mnogo šire iznosili svoja ubjeđenja, tako da je to moglo doprinijeti zaključku vještaka… Već sada postoje ozbiljni prigovori da se ovakav nalaz uloži. Dovedeni smo da se sada govori o onome što nikada ovđe nije rečeno", rekao je Vlado Adamović, branilac Јulian-Nikolaja Vintile.

On je rekao i da je tužilac bio obavezan usmjeriti vještaka u vezi sa onim što će biti predmet vještačenja, a ne pustiti svjedoke da pričaju bilo šta.

Adamović je istakao i da su nalazom Tužilaštva vještačene dvije osobe više nego što je vještačio vještak odbrane, što u ovoj fazi postupka nije dozvoljeno. On je predložio Sudu da nalaz ne usvoji, smatrajući ga kao nezakonit dokaz.

Sudsko vijeće nije moglo odmah o ovome odlučiti, najavivši da će odluku donijeti do petka, 3. jula.

Za zločine nad srpskim civilima počinjene u kasarni "Viktor Bubanj" i na petom spratu Okružnog zatvora u Sarajevu sudi se Ramizu Avdoviću i Јulian-Nikolaju Vintili. Tužilaštvo smatra da su civili bili izloženi patnji i mučenju te odvođeni na prisilni rad.

Avdović je, prema optužnici, bio komandir straže na petom spratu Okružnog zatvora u Sarajevu i u bivšoj kasarni "Viktor Bubanj", a Vintila kuvar i stražar u nekadašnjoj kasarni.

Naredno suđenje zakazano je za 14. jul.