latinica  ћирилица
30/06/2015 |  18:57 | Autor: SRNA

Počelo suđenje za zločine nad Srbima u Livnu

U Sudu BiH je počelo suđenje Zdenku Andabaku, Muamiru Јašareviću i Seadu Velagiću za zločin počinjen nad srpskim civilima na području Livna.

Prema optužnici u 29 tačaka, Andabak i Јašarević su zatvarali, mučili i ubijali, dok je Velagić mučio srpske civile koji su 1992. godine bili zatvoreni u OŠ "Ivan Goran Kovačić", prenosi Birn.

Prema optužnici, Andabak je od maja do jula 1992. godine bio komandant Vojne policije HVO za Operativnu zonu Sjeverozapadna Hercegovina, a od jula 1992. godine komandant Druge bojne Vojne policije HVO, dok je Јašarević bio njegov zamjenik, a Velagić pripadnik krim-službe Vojne policije HVO u Livnu.

Oni su optuženi za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu od aprila do septembra 1992. godine, čiji je cilj bilo nasilno trajno premiještanje srpskog stanovništva sa područja Livna.

Andabak i Јašarević su, kako je navedeno, kao nadređeni učestvovali i omogućavali pripadnicima Vojne policije HVO da učestvuju u premlaćivanjima, isljeđivanjima, raznim vidovima mučenja i ubistvima civila zatvorenih u školi "Ivan Goran Kovačić".

Nekoliko zatvorenika je preminulo od posljedica mučenja, a u optužnici se navodi da su njihova tijela pronađena naknadno, ali spaljena.

Tužilac Lejla Konjić rekla je da navode optužnice planira dokazati saslušanjem 86 svjedoka, jednog vještaka sudske medicine, čitanjem iskaza dvojice preminulih svjedoka, te uvođenjem 123 materijalna dokaza. Naglasila je da će svjedoci detaljno opisati mučenja kojima su bili izloženi u ovoj školi, ali i svakodnevne pretrese i privođenja kako u školu, tako i u prostorije policije. Ona je istakla da je 300 srpskih civila bilo zatvoreno u školi.

Branilac Andabaka i Јašarevića advokat Bajro Čilić rekao je da će dokazati da su se njegovi klijenti nalazili na dnu hijerarhijske ljestvice, te da "nisu bili na nivou gdje se odluke donose". Odbrana trećeoptuženog navela je da neće iznositi uvodnu riječ, te da će se o dokazima izjasniti nakon Tužilaštva.

Nastavak suđenja biće naknadno zakazan.