latinica  ћирилица
30/06/2015 |  19:32 | Autor: SRNA

Sutra smjena direktora Šumskog gazdinstva "Zelengora" (VIDEO)

Pomoćnik ministra za šumarstvo i lovstvo Republike Srpske Goran Zubić najavio je da će sutra biti smijenjen direktor Šumskog gazdinstva /ŠG/ "Zelengora" Kalinovik, a u ponedjeljak i direktor ŠG "Birač" Vlasenica zbog lošeg poslovanja u 2014. godini, ali i na bazi analize poslovanja u prvom kvartalu ove godine.

Zubić je rekao da su u narednom periodu planirane značajnije kadrovske promjene u preduzeću "Šume Republike Srpske", odnosno i u upravi i u Nadzornom odboru, ali da su analize njihovog rada još u toku.

On je dodao ima viška radnika u ovom preduzeću, ali da su planirane mjere za upošljavanje te radne snage uvođenjem novih proizvoda, kao što je korišćenje drvne biomase, plantažnim uzgojem, sakupljanje sporednih proizvoda šumarstva, ali i penzionisanje radnika.

Zubić je istakao da otpuštanja nisu planirana, te podsjetio da je prosječna neto plata prošle godine iznosila 697 KM.

Prema njegovim riječima, ukupan dug preduzeća "Šume Republike Srpske", zaključno sa 2014. godinom, iznosio je oko 50 miliona KM, a uglavnom se odnosi na obaveze prema radnicima, dobavljačima, izvođačima radova i prema opštinama.

"Ukupno devet šumskih gazdinstava prošle godine je iskazalo negativan poslovni rezultat, a najveći negativni rezultati bili su kod ŠG 'Romanija' Sokolac, 'Јahorina' Pale, 'Birač' Vlasenica i drugih", rekao je Zubić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je dodao da se poreski dug odnosi na obaveze isplaćivanja naknade prema opštinama, te da je taj problem prevaziđen tako da su izvršena određena usaglašavanja na relaciji "Šume Republike Srpske", Poreska uprava i lokalne zajednice, kao i određenim reprogramima obaveza između preduzeća i šumskih gazdinstava, čije je potpisivanje u toku.

Govoreći o izdvajanjima za nerazvijene opštine, Zubić je rekao da ta naknada iznosi deset odsto od prodaje drvnih sortimenata, te da takva naknada u okruženju iznosi od dva do pet odsto.

"Druga stavka je promjena mjesta obračuna za naknadu. Kada govorimo o procentu naknade na šumskom kamionskom putu u tu cijenu su već ukalkulisani troškovi sječe i izvoza tih drvnih sortimenata koji su već oporezovani na drugi način. Prema tome, smatramo da nije ispravno da već na tako uvećanu vrijednost sa sječom i izvozom plaća naknada od 10 odsto", rekao je Zubić.

On je napomenuo da je Vlada Republike Srpske donijela mjere za redefinisanje organizaciono-ekonomske i kadrovske pozicije "Šuma Republike Srpske", među kojima je izrada jedinstvenog pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, utvrđivanje položajne rente i kategorizacije šumskih gazdinstava, uspostavljanje stroge finansijske konsolidacije preduzeća naplatom potraživanja i blagovremenim izmirivanjem obaveza.

Mjere se odnose i na redovno usklađivanje cijena šumskih drvnih sortimenata sa cijenama u okruženju i uslovima tržišta, izvršavanje planiranog fizičkog obima proizvodnje drvnih sortimenata, donošenje strategije i akcionog plana za suzbijanje nelegalnih radnji u šumarstvu i druge.