latinica  ћирилица
30/06/2015 |  19:52 | Autor: RTRS

Brežani- Sjećanje na mučeničku smrt 32 srpska mještana (VIDEO)

Parastosom, paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca u Brežanima kod Srebrenice, odata je počast i obilježene 23 godine od stradanja 32 Srba iz ovog mjesta koje su na zvjerski način ubili pripadnici tzv. Armije BiH.
Brežani, parastos (arhiv) - Foto: RTRS
Brežani, parastos (arhiv)Foto: RTRS

Najstarija žrtva bio je Stanko Milošević (88), a najmlađa Ljubomir Јosipović (15). Za zločine nad Srbima ovog kraja pred licem pravde niko nikada nije odgovarao. 

U zoru 30. juna 1992. godine muslimanske snage iz Srebrenice opkolile su Brežane i ubijale redom žene, djecu, starce. Samo zato što su Srbi.

Vladan Balčaković rekao je da posmrtni ostaci nekoliko ubijenih mještana još nisu pronađeni, među kojima i kosti njegovog djeda.

Zora Ivanović rekla je da su među žrtvam ovog zločina njena sestra, rođak i njegova supruga. U Srebrenici su stradali njen rođak i baba, a o njihovoj sudbini porodica nikada ništa pobliže nije saznala.

Kao i u ostalim napadima na srpska sela u Podrinju, kuće su opljačkane i spaljene do temelja. Dani prolaze, ali ne blijedi sjećanje na zvjerstva pripadnika tzv. Armije BiH.

Zora Ivanović ispričala je da su muslimanci vojnici uhvatili Vidoja Lazića, naboli ga na ražanj i pekli ga živog. 

U Brežanima danas živi tridesetak Srba, od prijeratnih 270 mještana.

Mladen Grujičić, predsjednik Opštinske organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila, istakao je da je ovo još jedno svjedočanstvo zlodjela Nasera Orića koji je ponovo pomilovan, odnosno oslobođen time što je doveden u BiH, odnosno što nije mu pravično suđeno u Srbiji za zločine koje je počinio.

Preživjeli Brežančani pravdu čekaju 23 godine. Tužilaštvo BiH do sada ništa nije uradilo da se počinioci izvedu pred lice pravde.