latinica  ћирилица
30/06/2015 |  20:21 | Autor: TANЈUG

U Parizu niče još jedna piramida visine 180 metara

Francuska prestonica bi do 2020. godine mogla da dobije piramidu u vidu oblakodera visokog 180 metara, budući da je gradska skupština Pariza danas konačno odobrila kontrovezni projekat o izgradnji nebodera "Toranj Trijangl", za koji se zalagala gradonačelnica iz redova socijalista, An Idalgo Zgrada.
Pariz - Foto: flickr.com
ParizFoto: flickr.com

Pariska skupština odbacila je taj projekat 18. novembra prošle godine, a danas ga je odobrio Savjet grada Pariza poslije izmjena i dorade, ali i zahvaljujući promeni mišljenja više poslanika desnice i stranaka centra. 
 Ovaj oblakoder će postati prva građevina tog tipa u samom jezgru francuske prestonice u poslednjih 40 godina.
   Projekat švajcarskog arhitektonskog studija "Herzog de Meuron", Toranj Trijangl, trebalo bi da bude sagrađen na jugu Pariza do 2020. godine i u njemu će biti smještene kancelarije i hotel.
 Naime, 1977. godine, poslije izgradnje kule "Monparnas" (210 metara), uvedena je zabrana gradnje objekata čija visina prelazi 37 metara. Zvaničnici i stanovnici Pariza su bili zabrinuti da bi grad mogao da izgubi urbani imidž po kojem je postao turstička prestonica svijeta.
 Grad, kom nedostaje građevinsko zemljište i čiji žitelji teško dolaze do stana, dozvolio je izgradnju objekata iznad 50 metara, kao i oblakodera od 180 metara visine u kvartovima na periferiji, u nekadašnjim industrijskim zonama, prenosi list Figaro.
 Tako je nastao i poslovni kvart Defans, čija najviša kula - Tur Frst, dostiže  231 metar.
 U  Parizu je poslije velikih polemika 1989. ispred  muzeja Luvr završena izgradnja piramide od stakla i metala koja služi kao glavni ulaz u muzej. Pored velike piramide nalaze se i tri manje.