latinica  ћирилица
30/06/2015 |  20:37 | Autor: novosti.rs

Sukob Rusije i Velike Britanije - "Dejton" i "genocid" (VIDEO)

Potvrda Dejtonskog sporazuma i upotreba termina genocid - glavne su tačke razmimoilaženja Rusije i Velike Britanije.
Savjet bezbjednosti UN (photo: Twitter, ‏@uatodaytv) -
Savjet bezbjednosti UN (photo: Twitter, ‏@uatodaytv)

Zbog njih su male šanse da dođe do kompromisa oko rezolucija o BiH i Srebrenici, koje su ove dvije zemlje predložile u Savjetu bezbjednosti.

U ovom trenutku teško je predvjideti epilog višenedjeljnog diplomatskog rata koji se poveo oko srebreničkog jubileja, jer i Moskva i London  vode široke konsultacije na Ist Riveru kako bi opipale puls članica Savjeta bezbjednosti i obezbijedile što širu podršku za svoj prijedlog.

Ukoliko odnos snaga u SB bude tijesan, prema ocjenama u diplomatskim krugovima UN, izlazna strategija mogla bi da bude da ne prođe nijedna rezolucija, već da se usvoji zajednička izjava, koju bi potpisao predsedavajući SB, a u kojoj bi bile izbjegnute sve "kontroverzne tačke".

Najekstremnija, ali manje izgledna varijanta, jeste da nijedna od strana ne odustane od svog dokumenta i da, kao stalne članice SB, pribjegnu pravu veta.

Kako je "Novostima" rečeno u vrhu srpske vlasti, čitava diplomatska aktivnost Beograda trenutno je usmjerena na sprečavanje usvajanja britanske rezolucije, koja je i u dorađenoj varijanti izrazito antisrpska i ne doprinosi pomirenju, već povećanju napetosti u regionu.

Zbog toga je svim članicama SB poslato još jedno pismo, u kojem se ukazuje na pogubnost i štetnost britanskog dokumenta o Srebrenici.

Ruski tekst, kao kontrapredlog britanskom, mnogo je odmjereniji. U njemu se traži osuda svih zločina na prostoru bivše Јugoslavije, ali i poziva da SB još jednom potvrdi "Dejton". Po mnogima, upravo slabljenje Dejtonskog sporazuma indirektno za cilj ima rezolucija Londona.