latinica  ћирилица
30/06/2015 |  22:03 | Autor: Danas

Priština odbija dogovoreno, Beogradu se žuri

Nastavak dijaloga Beograda i Prištine nije zakazan ni na ekspertskom, odnosno tehničkom nivou, a vreme Srbiji polako ističe, piše list Danas.
Sastanak u Briselu - Foto: Screenshot
Sastanak u BriseluFoto: Screenshot

Ukoliko bi Beograd želio da u julu dobije preporuku Evropske komisije i otvaranje poglavlja u pregovorima s EU do kraja 2015. godine, novi briselski dogovori bi morali da budu utanačeni u narednih desetak dana.

Problem je nastao u tumačenju ovlašćenja koje bi imala Zajednica srpskih opština.

Prema nezvaničnim saznanjima ovog lista, EU je za ZSO, navodno, predvidjela izvršna ovlašćnja u skladu sa Prvim briselskim sporazumom - pun nadzor u oblasti ekonomskog razvoja, obrazovanja, zdravstva, urbanog i ruralnog planiranja.

To je za Vladu Kosova, koja je već ima ozbiljne probleme zbog osnivanja specijalnog suda za zločine na KiM, u ovom trenutku dodatni politički rizik, tvrde izvori. Pitanje specijalnog suda, kako se priča, utiče čak i na pregovaračku (ne)iskrenost i ponašenje šefa kosovske diplomatije i bivšeg komandanta OVK Hašima Tačija, koga u Prištini sumnjiče za "duplu igru" u vezi sa donošenem zakona o ovom sudu.

Priština je, za sada, odbila prijedlog o izvršnim ovlašćenjima ZSO, a pojedine zapadne diplomate procjenjuju da bi u najboljem slučaju buduća zajednica opština mogla da dobije status okruga sa pojačnim ovlašćenjima.

U pregovaračkim i diplomatskim krugovima podijeljene su procene da li EU ide na potpisivanje drugog Briselskog sporazuma o principima normalizacije odnosa Beograda i Prištine, koji bi obuhvatao više dogovora, što je preksinoć optimistično bio najavio i premijer Kosova.

Izvori bliski beogradskim pregovaračima tvrde da je potpisivanje u paketu ideja Prištine, a da je Brisel u ovoj rundi tražio samo da se diskutuje i radi na rješanjima za sve četiri teme.

Krugovi koji najavljuju potpisivanje drugog Briselskog sporazuma kažu da je to gotova stvar i da je samo pitanje vremena kada će se to dogoditi, a da je glavnim pregovaračima na obje strane predah u pregovorima sada neophodan da pripemili teren kod kuće, gdje je zbog specijanog suda u Prištini i Srebrenice u Beogradu situacija za potpisivanje nepovljnija nego prije nedjelju dana.

Ukoliko dio novog briselskog paketa bude i energetika, pojedini sagovornici lista upozoravaju da Beograd ne bi mogao, niti smio da stavi potpis prije nego što dobije garancije da će se razgovarati i o imovini.