latinica  ћирилица
02/07/2015 |  08:43 | Autor: SRNA

Teslić: Prikupljeno oko 76.000 KM na humanitarnoj aukciji slika

Na humanitarnoj aukciji slika u Tesliću, organizovanoj pod pokroviteljstvom predsjednika Vlade Republike Srpske Željke Cvijanović, prikupljeno je oko 76.000 KM koje će biti donirane Savezu za rijetke bolesti Republike Srpske.
Teslić: Aukcija slika - Foto: SRNA
Teslić: Aukcija slikaFoto: SRNA

Na aukciji pod nazivom "U srcu prirode, humanost na djelu" prodata su sva 63 izložena umjetnička djela.

Najvišu cijenu dostigla je slika autora Velibora Bugarina "Beli Anđeo" u iznosu od 3.100 KM. Početna aukcijska cijena po slici bila je 1.000 KM.

Biljana Kotur iz Saveza za rijetke bolesti Republike Srpske zadovoljna je aukcijom i činjenicom da je prepoznat problem rijetkih bolesti čije liječenje pojedinačno po pacijentu košta i više od 10.000 KM po terapiji.

Koturova je istakla da do raspodjele sredstava neće doći dok se na napravi adekvatna evidencija oboljelih.

- Kontrolu raspodjele sredstava vršiće Komisija za rijetke bolesti koja je osnovana pri Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Srpske i koordinatora za rijetke bolesti koji se nalazi pri Univerzitetskoj bolnici Klinički centar Banjaluka - rekla je Koturova.

Direktor Zdravstveno-turističkog centra "Banja Vrućica" Aleksandar Radošević istakao je da su na aukciji izložena 63 umjetnička djela sa posljednje likovne kolonije održane u ovoj ustanovi.

Prema njegovim riječima, humanitarna aukcija održana je na inicijativu Ministrastva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, a pod pokroviteljstvom predsjednika Vlade Republike Srpske Željke Cvijanović.

Na ovu aukciji, koju je u hotelu "Kardijal" organizovao Zdravstveno-turistički centar "Banja Vrućica", odazvalo se oko 100 privrednika iz cijele BiH.

Cvijanovićeva zahvalila svima koji su se odazvali i podržali akciju

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović zahvalila je svim privrednicima koji su se odazvali pozivu i podržali ovu humanitarnu aukciju.

Cvijanovićeva je zahvalila i Zdravstveno-turističkom centru "Banja Vrućica", koji je na sebe preuzeo odgovornost organizacije ovog događaja čime je još jednom pokazao društvenu odgovornost, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

- Vlada Republike Srpske i resorno ministarstvo čine značajne napore da bi kroz različite programe živote osoba koje boluju od rijetkih bolesti učinili kvalitetnijim. Znamo da moramo raditi još više i njegovati principe socijalne osjetljivosti i odgovornosti - istakla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da su učesnici ove akcije potvrdili da društvo i dalje ima zdrave temelje i da je, uprkos brojnim izazovima, ipak spremno da pomogne onima kojima je pomoć potrebna.

- Nadam se da ćemo i u budućnosti nastaviti da njegujemo saosjećanje i humanost kroz slične akcije - naglasila je Cvijanovićeva.