latinica  ћирилица
02/07/2015 |  14:01 | Autor: MojeZdravlje

Šetnja u prirodi korisna za mozak

Rezultati najnovije američke studije pokazali su da su izlazak i šetnja u prirodi korisni za funkcionisanje ljudskog mozga.

Naučna studija, koju je proveo tim stručnjaka predvođenih profesorom Gregorijem Bretmenom sa Univerziteta Stanford, analizirala je 38 osoba koje su živjele u urbanim sredinama i koje ranije nisu imale bilo kakav oblik mentalnog poremećaja.

Pomenute osobe su podijeljene u dvije grupe koje su određeno vrijeme provele u šetnji prirodom.

Јedna grupa je šetala 90 minuta u prirodnom ambijentu a druga u vrlo prometnoj ulici nakon čega su odgovarali na pitanja iz upitnika kako bi istraživači mogli ocijeniti moguću povezanost sa negativnim osjećanjima kao što su depresija.

Rezultati američke studije su pokazali da su osobe koje su 90 minuta provele u šetnji u prirodi imale izražen pad negativnih osjećanja.

- Ovo istraživanje nam je dalo vrlo pouzdane rezultate o tome da vrijeme provedeno u prirodi, čak i nakratko, uzrokuje manje razmišljanja koje je povezano, u određenim slučajevima, i sa mentalnim oboljenjima poput depresije - rekao je Bretmen, glavni istraživač studije.

Novo istraživanje dodatno utvrđuje dosadašnje argumente o korisnim efektima vremena provedenog u prirodi na ljudsko zdravlje.