latinica  ћирилица
02/07/2015 |  15:28 | Autor: SRNA

Dodik: Izmjene u rezoluciji nisu dobronamjerne

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da bilo kakve inovacije britanske rezolucije o Srebrenici nisu prihvatljive kao dobronamjerne.
Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske - Foto: SRNA
Milorad Dodik, predsjednik Republike SrpskeFoto: SRNA

Dodik je rekao da Velika Britanija izmjenama rezolucije o Srebrenici pokušava da pribavi saglasnost o tom dokumentu, ali da se njegova suština ne mijenja.

- Ovaj dokument usmjeren je na dalju destabilizaciju, odnosno udar na stabilnost i proces pomirenja u BiH. Velika Britanija je spremna da ignoriše realnost u BiH - rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je naglasio da ostaju sve odredbe pisma koje je Republika Srpska uputila Savjetu bezbjednosti UN.

- Činjenica da BiH na koju se odnosi navedena rezolucija, nema stav o tom dokumentu najvažnijih organa, govori koliki je to promašaj Velike Britanije - dodao je Dodik.

Prema njegovim riječima, događaj zločina nad Bošnjacima u Srebrenici, koji se obilježava u kontinuitetu, potpuno je prekriven političkom debatom o navedenoj rezoluciji.

- Obilježavanje ovog događaja će da protekne u licitiranju ko je za ili protiv ove rezolucije, bez obzira da li će da bude usvojena ili neće. Republika Srpska ne spori potrebu da bude obilježeno veliko stradanje Bošnjaka u Srebrenici i u tom pogledu se preduzimaju sve neophodne mjere da skup protekne u miru - kaže Dodik.

On je naveo da politizacija ovog događaja eliminiše mogućnost da na pravi način bude odata pošta žrtvama i da bi učešće na tom događaju bilo uključivanje u proces njegove politizacije.

- Vlasti Republike Srpske su riješile određene probleme u opštini Srebrenica, a započeli smo i asfaltiranje regionalnog puta, što je bio poseban zahtjev ove opštine. Ranije je u ovoj opštini urađen magistralni put, mnogo vodovoda i rekonstruisane su škole, a Vlada Srpske rješava sva kandidovana pitanja - podsjetio je Dodik.

On je napomenuo da je Srebrenica sastavni dio Republike Srpske, koja je spremna da tu opštinu finansijski pomogne.

- Treba odati počast svim žrtvama, bez obzira na naciju, i prestati sa politizacijom bilo kog događaja da bi se posvetili pomirenju i razvoju - zaključio je Dodik.