latinica  ћирилица
02/07/2015 |  16:19 | Autor: HRT

Izdata potjernica za Zdravkom Mamićem

Zdravka Mamića policija je nazvala telefonski, na što ima pravo, kako kaže hrvatski ministar policije Ranko Ostojić, a on je odbio doći! Stoga je za Mamićem izdata interna potjernica, a na državnom tužiocu je sada da odluči šta dalje, hoće li izdati i međunarodnu potjernicu za njim.

Zagrebačka policija rano jutros počela je da pretražuje kuće i stanove funkcionera FK Dinamo Zagreb - izvršnog predsjednika Zdravka Mamića te njegova brata, sportskog direktora kluba, Zorana Mamića. I to po nalogu županijskog suda, a akciju je pokrenuo USKOK.

Braća Mamić još juče su slavila najveći transfer u istoriji HNL-a, vrijedan između 4 i 5 miliona evra. A jutros, upravo zbog sumnjivih transfera i utaje poreza, u njihove domove stigao je tim USKOK-ovih istražilaca. Na službenim stranicama DORH-a objavljeno je da je u toku provođenje hitnih dokaznih radnji. Na osnovu krivične prijave Samostalnog sektora za otkrivanje poreskih prevara Ministarstva finansija, Kancelarija za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminaliteta u saradnji s PN USKOK-om provodi hitne dokazne radnje zbog sumnje na počinjenje krivičnih djela primanja i davanja mita, utaje poreza i drugih davanja i zloupotrebe povjerenja u poslovanju, vezano za nezakonite radnje koje su preduzimale odgovorna lica  Dinama i službenik  Poreske uprave, navodi se u saopštenju.


 Mamić se obratio javnosti iz Slovenije

"Svi znate zašto smo tu", riječi su kojima je Zdravko Mamić počeo svoje obraćanje iz Slovenije vezano za pretrese koji se od jutros vrše nad njegovim nekretninama, kao i nad nekretninama njegova brata Zorana Mamića.

Svi znate da se radi o mogućoj utaji poreza i rekao bih vrlo jednostavnim riječnikom, ono što ja znam - to se jednostavno nije dogodilo. To je jedna čista laž, jedna neistina, ne mogu je drukčije nazvati, to se jednostavno nije dogodilo i to će vrijeme pokazati, kazao je.

Zdravko Mamić

Mamić izjavljuje kako mu se 'privatno gade i  sa gnušanjem' govori o ljudima koji su spremni da varaju svoju državu. I koji su spremni izbjegavati plaćanje, bilo poreza bilo komunalnih doprinosa, ili računa koji mi stižu na naplatu. Nikad u životu nisam, niti ko iz moje uže porodice, bio ni na kakvoj listi niti se dogodilo da neki račun nije u prvoj sekundi plaćen, kazao je.

Puno puta sam govorio o zloupotrebi vlasti i političara. Јosipović je u SAD-u prije par godina ničim izazvan izjavio "Postoji mala mafija u fudbalu". To je bio okidač da se krene na mene. Svjedoci se njihovih maltretiranja pojedinaca u fudbalu, a samo se nanijela zastrašujuća šteta hrvatskom fudbalu. Vlast koja je sljedbenik komunističke partije nije odustala od starih metoda. Ovo je direktno naređeno od najvišeg političkog vrha - premijera pa naniže. U zadnje vrijeme je zastrašujuća kampanja da se RH izbaci iz evropske lige, kazao je Mamić. Poručuje cinično da će se početi baviti politikom jer oni koji su bili žrtve režima obično politički profitiraju u budućnosti.

Premijer je u svakoj svojoj izjavi napadao HNS i mene. Prije 20-ak dana u Splitu se ukazala famozna svastika. Svima je jasno da je to djelo velikih majstora, to su režirali ljudi obučeni za specijalni rat. Budite sigurni da se nikad neće saznati tko je to napravio, kazao je Mamić i pozvao Vladu da zaštiti njega i brata.

Nakon afere sa svastikom medijima je, kaže, "podvaljena izmišljena afera o predsjedniku HNL-a Davoru Šukeru". Svakom je jasno da nije bio u slučaju namještanja utakmica. Zahvaljujući udbaškim službama to smo gurnuli u eter. Treća stvar je ovaj spektakl s pretresom Zoranovih i mojih nekretnina i to u trenutku dok nismo u Hrvatskoj. Koliko znam, radi se o djelima koja su se dogodila nekoliko godina unazad i ne znam što je to toliko hitno da nešto tako nije moglo pričekati ponedjeljak, dodao je.

Ostojić: Šta čekate? Suočite se sa sudbinom brzo i efikasno!

Ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić izjavio je  prije Mamićeve konferencije da se svi koje institucije pozovu na razgovor, pa tako i braća Mamić protiv kojih su policija i Uskok pokrenuli "hitne istražne radnje" zbog utaje poreza, što prije trebaju odazvati, poručivši im da se da sudbinom treba suočiti brzo i efikasno.

Na pitanje što se u pretresima traži Ostojić je rekao: Oni će naći sve što treba. Kazao je da ne bi nagađao stvara li probleme to što su braća Mamić u Sloveniji, podsjetivši da lice koje je pozvano "tom pozivu treba odazvati što prije". Ukoliko to ne napravi onda će na prijedlog državnog tužioca sudija eventualno zatražiti evropski nalog za hapšenje, rekao je Ostojić. Na pitanje trebaju li se odazvati tokom dana odgovara: Što čekaju? Suoči se sa sudbinom brzo i efikasno.

Mamići pod istragom

Reagovali su i iz Hrvatskog fudbalskog saveza. Službenici PNUSKOK-a su u Hrvatskom fudbalskom savezu po nalogu županijskog suda, zbog postupka u kojem su predmet obrade, između ostalih, i prvi potpredsjednik HNS-a Zdravko Mamić te izvršni direktor HNS-a Damir Vrbanović

'Dinamo služio kao bankomat braći Mamić'

Iz Uskoka tvrde da nije u pitanju istraga nego provođenje "hitnih dokaznih radnji" na osnovu prijave Ministarstva finansija.

Uskok je potvrdio da protiv Zdravka i Zorana Mamića provodi "hitne dokazne radnje" zbog sumnje na primanje i davanje mita, utaju poreza i drugih davanja te zloupotrebe povjerenja u  poslovanju u kojima je osim funkcionera Dinama učestvovao i službenik  Poreske uprave.

braća Zoran i Zdravko Mamić

 Istraga je tek u začetku, neodgovorno bi od mene bilo sada iznositi neke zaključke, komentarisao je pretrese Mamićevih nekretnina Željko Јovanović, SDP-ov saborski zastupnik. Ono što mogu reći, država je danas puno uređenija, institucije rade svoj posao, pa i u rješavanju ovakvih stvari kao što je  utaja poreza. Nisam bio fokusiran na Mamića nego na menadžere koji su koristili javni novac za privatne interese. Izgleda, a to će istraga potvrditi ili neće, da je Dinamo služio kao bankomat braći Mamić, rekao je.

Ljudima se zgadio nogomet, što potvrđuju prazni stadioni. Kada sam pričao o močvari nisam možda ni bio svjestan koliko sam u pravu. Mene žalosti ako se stalno istrage dovode u vezu s izborima. Hrvatska je danas puno sređenija, vjerujmo organima državne vlasti. Јa sam bio glasan i uvijek ću biti glasan kada je riječ o ovakvim nepravilnostima. Za mene braća Mamić kao pojedinci ne znače ništa, rekao je Јovanović.