latinica  ћирилица
03/07/2015 |  12:49 | Autor: SRNA

Praksa demantuje tvrdnje o jednakosti žrtava

Najveći broj predstavnika institucija i organizacija međunarodne zajednice praktičnim potezima demantuje svoje izjave po kojima ove institucije ravnopravno tretiraju sve žrtve tragičnog sukoba na prostoru nekadašnje Јugoslavije, ukazuje Savez logoraša Republike Srpske.
 - Foto: RTRS
Foto: RTRS

Savez logoraša Republike Srpske navodi da posljednji primjer dvostrukih standarda stiže iz Evropskog parlamenta, gdje je predsjednik delegacije Evropskog parlamenta za odnose s BiH i (samoproglašenim) Kosovom Tonino Picula primio predstavnike samo bošnjačkih udruženja pokreta "Majke enklave Srebrenica i Žepa", Udruženja "Žene žrtve rate", Udruženja "Majke Srebrenice", Koalicije REKOM, studentskih organizacija iz Srebrenice, te Inicijative mladih za ljudska prava.

"Nažalost, prema već ustaljenoj praksi, na sastanku radne grupe za zapadni Balkan Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta, na kome se raspravljalo o zločinu počinjenom u Srebrenici i oko nje, nije bilo mjesta za srpska udruženja", saopšteno je iz Saveza logoraša.

Iz Saveza ističu da je time Picula, kome su "usta bila puna poziva na pomirenje", pokazao da je za njega pomirenje moguće bez pominjanja više od 3.500 pobijenih Srba u tom dijelu Republike Srpske.

Zato Savez logoraša Republike Srpske ponovo traži da na ovakve i slične sastanke budu pozvani i predstavnici srpskih udruženja iz odbrambeno-otadžbinskog rata, s obzirom na to da u građanskom ratu u BiH Srbi nisu ništa manje stradali od predstavnika ostala dva naroda.