latinica  ћирилица
03/07/2015 |  15:23 | Autor: TANЈUG

Podravka: Nije bilo salmonele u povučenoj Vegeti

U serijama Vegete, koje su bile u postupku povlačenja iz Austrije, Njemačke i Slovačke, nije ustanovljeno prisustvo bakterije salmonela, utvrđeno je dodatnim analizama tri ovlašćene laboratorije, saopšteno je danas iz Podravke.
Podravka, Koprivnica (Foto: intel-trade.hr) -
Podravka, Koprivnica (Foto: intel-trade.hr)

Nakon što su akreditovane hrvatske laboratorije Euroinspekt, Croatiakontrola i Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" utvrdili odsustvo bakterije salmonela u Vegeti, danas je Podravka primila i dodatne rezultate analiza koje su uradile ovlašćene EU laboratorije - Eurofins, Lebenzmitelanalitik Osterajh, njemačka laboratorija "Doktor Bem" i Hrvatski veterinarski institut Zagreb - nacionalna referentna laboratorija za određivanje salmonele.

"Sve navedene ovlašćene laboratorije su utvrdile odsustvo bakterije salmonela nakon analize proizvoda iz serija Vegete koja je bila u postupku povlačenja s tržišta i time je potvrđena zdravstvena ispravnost tih serija proizvoda Vegete na tržištima", ističu iz Podravke.

Podravka je u srijedu, 1. jula, saopštila da povlači Vegetu određenih proizvodnih serija s tržišta Austrije, Njemačke i Slovačke, jer je u rutinskoj kontroli u Austriji utvrđeno da postoje indicije o prisustvu salmonele u tragovima u jednom izolovanom slučaju.

Iz predostrožnosti, a u cilju zaštite potrošača, Podravka je samoinicijativno sprovela povlačenje Vegete od 250 i 500 grama s ta tri tržišta, na kojima su se nalazili proizvodi iz tih određenih proizvodnih serija.