latinica  ћирилица
06/07/2015 |  08:06 | Autor: SRNA

Mandić danas daje iskaz zbog izjave o Srebrenici

Predsjednik Udruženja porodica nestalih lica Sarajevsko-romanijske regije Milan Mandić danas će dati izjavu u Tužilaštvu BiH, koje ga sumnjiči za izazivanje rasne, vjerske i nacionalne mržnje, razdora i netrepljivosti.
Milan Mandić - Foto: SRNA
Milan MandićFoto: SRNA

Mandić je izjavio da će se u pratnji advokata pojaviti u Tužilaštvu u zakazano vrijeme, u 9.30 časova.

On je istakao da na davanje iskaza ide sa nepromijenjenim stavom da se na području Srebrenice desio genocid 1992. i 1993. godine, i to nad srpskim stanovništvom, a da se 1995. godine dogodio osvetnički zločin.

Mandić smatra da je za utvrđivanje istine o tim zbivanjima potrebno formirati nezavisnu komisiju koju bi činili predstavnici zemalja koje nisu učestvovale u pripremanju rata ni samom ratu u BiH, poput Јapana, Kine, Indije i drugih zemalja.

"Ne bojim se odluke Tužilaštva, kakva god da bude", naglasio je Mandić i dodao da će se u Tužilaštvu pojaviti sa advokatom kojeg je angažovao jer ne želi branioca po službenoj dužnosti.

Najavljeno je da će Mandiću podršku dolaskom pred zgradu Tužilaštva BiH dati predstavnici Udruženja porodica nestalih lica Sarajevsko-romanijske regije, Saveza logoraša, te Boračke organizacije Republike Srpske.

Tužilaštvo BiH pozvalo je Mandića na davanje iskaza u vezi sa izjavom koju je 19. februara 2014. godine dao jednoj televizijskoj kući u Republici Srpskoj, kada je, između ostalog, rekao da će govore Munire Subašić i Hatidže Mehmedović stići Božija pravda.

"Božija pravda u Srebrenicu je stigla. O tome javno govorim. Žestok ratni zločin počinjen je 1992. i 1993. godine u Srebrenici, Skelanima, Potočarima, Kravici i Bratuncu, a Božija pravda je stigla 1995. godine", izjavio je tada Mandić.