latinica  ћирилица
06/07/2015 |  16:48 | Autor: SRNA

Srbija-Srpska: O projektu "Sanacija i prevencija od poplava"

Predstavnici opština Modriča i Ruma, iz Srbije, održali su danas radni sastanak na kome je nastavljena izrada projekta "Sanacija i prevencija od poplava", koji će kandidovati Evropskoj komisiji za finansiranje IPA sredstvima u okviru Programa prekogranične saradnje BiH i Srbije.
Poplave                    (arhiv) - Foto: RTRS
Poplave (arhiv)Foto: RTRS

Načelnik opštinskog Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Modriče Alenka Ilovčević i načelnik opštinske uprave Ruma Dušan Ljubičić izjavili su da će projekti "Rekonstrukcija korita rijeke Duse" u Modriči i "Zaštita arheološkog nalazišta i sela Hrtkovci od rijeke Save" u Rumi biti završeni i upućeni Evropskoj komisiji do 20. jula, do kada je otvoren Treći poziv za projekte prekogranične saradnje BiH i Srbije.

Ilovčevićeva kaže da je za projekte u Modriči i Rumi predviđen maksimalni iznos od po 600.000 evra.

"U Modriči će biti uređeno korito rječice Dusa u dužini od 3.500 metara", rekla je Ilovčevićeva i dodala da Dusa, desna pritoka rijeke Bosne, u vrijeme obilnih kiša pričinjava veliku materijalnu štetu u naselju Dobor.

Ljubičić smatra da će predviđena sredstva biti dovoljna za prvu fazu projekta.

"U okviru ove faze planirana je zaštita arheološkog nalazišta iz rimskog perioda `Gomolovo` koje je rijeka Sava prošle godine devastirala", rekao je Ljubičić i naglasio da će rekonstrukcijom obale Save biti zaštićeno selo Hrtkovci koje je prošle godine stradalo u katastrofalnim poplavama u Srbiji.

Ilovčevićeva i Ljubičić očekuju da će projekti biti odobreni i da će u narednoj godini početi njihova realizacija.

Današnjem sastanku u Modriči prisustvovali su predstavnici Јavnog preduzeća "Vode Srpske", Agencije za razvoj Modriča i Turističke organizacije Modriča.

Iz Srbije su današnjem sastanku i izradi projekta prisustvovali predstavnici ustanove "Vode Vojvodine", Fonda za evropske integracije Srbije i Direkcije za izgradnju opštine Ruma.