latinica  ћирилица
07/07/2015 |  14:11 | Autor: TANЈUG

Јunker poslanicima EP: Ne gunđajte, dopisujem se sa Ciprasom (VIDEO)

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Јunker kritikovao je danas evropske poslanike koji su negodovali zbog toga što je neprestano gledao u svoj mobilni telefon tokom debate u Evropskom parlamentu i objasnio im da razmjenjuje telefonske poruke sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom
Žan-Klod Јunker - Foto: Screenshot
Žan-Klod ЈunkerFoto: Screenshot

Јunker se sa Ciprasom dopisivao samo nekoliko sati prije početka vanrednog sastanka evrozone sazvanog dva dana nakon što su Grci na referendumu većinom rekli "ne" mjerama stroge štednje stranih kreditora.

- Prestanite da gunđate kako ja sve vrijeme gledam u telefon. Razmjenjujem SMS poruke sa grčkim premijerom - rekao je na francuskom očito iziritarni Јunker poslanicima EP u Strazburu, prenosi AFP.

- Ne znam da li imate prilike da činite isto, ali ja to danas moram da radim. Radim svoj posao, zato prestanite s tim besmislenim opaskama - ljutito je poručio predsjednik Evropske komisije, koji je veoma angažovan u pregovorima o sudbini Grčke.

On je time odgovorio evropskoj poslanici iz krajnje desničarske mađarske stranke Јobik Kristini Morvai, koja mu je zamjerila da ne skida pogled s telefona i da "ne zna za probleme cijelog svijeta", prenose francuski mediji.

Takođe, bivšem luksemburškom premijeru je nekoliko evropskih poslanika, među kojima i članovi evroskeptične Partije za nezavisnost Velike Britanije, uputilo zamjerke zbog načina na koji rješava grčku krizu.

- Za mene je apsurd elementarnog populizma i nezdrave demagogije predstavljati Evropsku komisiju i Evropu kao da sjedimo u pozlaćenim salonima i da nismo upoznati sa uslovima života svojih sugrađana - rekao je Јunker i dodao da svake sedmice razgovara sa grčkim građanima.

Јunker je već mjesecima "veza" u pregovorima EU sa Ciprasom, ali je poslije niza dugih neuspješnih sastanaka prošle nedjelje izjavio da se osjeća iznevjereno zbog toga što je grčki premijer raspisao referendum.

Predsjednik EK je i danas optužio Grke da su načinili "ozbiljnu grešku" istupivši iz pregovora, ali je izrazio želju da Grčka ne izađe iz zone evra.