latinica  ћирилица
07/07/2015 |  15:37 | Autor: SRNA

Akcija "CD": Salčinoviću predložen pritvor, Sejdićevoj mjere zabrane

Tužilaštvo BiH uputilo je Sudu BiH prijedlog za određivanje jednomjesečnog pritvora za Vehbiju Salčinovića, osumnjičenog za organizovani kriminal u vezi sa trgovinom ljudima.
Akcija SIPA-e "CD" - Foto: Screenshot
Akcija SIPA-e "CD"Foto: Screenshot

Mjera pritvora predložena je zbog osnovane bojazni da bi Salčinović, ukoliko bi se našao na slobodi, mogao uništiti, sakriti, izmijeniti ili falsifikovati dokaze ili tragove važne za krivični postupak.

Pritvor je predložen i zbog bojazni da bi mogao ometati krivični postupak uticajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače, kao i da bi puštanjem na slobodu nastavio sa vršenjem ovih i drugih krivičnih djela, dovršio krivična djela za koja se sumnjiči ovom istragom ili počinio novo krivično djelo.

Tužilaštvo je saopštilo da je za drugo osumnjičeno lice, Suvadu Sejdić, upućen prijedlog za određivanje mjere zabrane.

Tužilaštvo predlaže da Sud BiH osumnjičenoj izrekne mjere zabrane napuštanja boravišta i zabrane putovanja uz privremeno oduzimanje putnih isprava, zabranu izdavanja novih putnih isprava i zabranu korištenja lične karte za prelazak granice BiH.

Predložena je i obaveza njenog povremenog javljanja određenom organu u najbližu policijsku stanicu prema mjestu prebivališta.

Salčinović i Sejdićeva su pod istragom u okviru predmeta kodnog naziva “CD“, koji se vodi protiv većeg broja osoba osumnjičenih za krivična djela organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima trgovina ljudima, pranje novca i krijumčarenje ljudi.

Salčinović se tereti i za krivično djelo nasilničko ponašanje i nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija, a Sejdićeva za davanje dara i drugih oblika koristi.

Salčinovića i Sejdićevu uhapsili su juče policijski službenici Agencije za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ u nastavku aktivnosti u okviru predmeta kodnog naziva “CD“, nakon što su im se prethodno predali.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa zajedničkim istražnim timom, intenzivno nastavlja dalje aktivnosti u cilju razotkrivanja svih počinilaca krivičnih djela u okviru ovog predmeta, te sprečavanju, suzbijanju organizovanog kriminala i kažnjavanju trgovine ljudima radi prosjačenja i radne eksploatacije, navodi se u saopštenju./