latinica  ћирилица
07/07/2015 |  15:46 | Autor: RTRS

Oprez: U Srpskoj sutra do 40 stepeni! (VIDEO)

Meteoalarm u Republici Srpskoj izdao je za sutra crveno upozorenje za banjalučku i prijedorsku regiju. Očekuje se ekstremno visoka temperatura, čak do 40 stepeni Celzijusa.

Ostale krajeve prati narandžasto upozorenje. Građanima se savjetuje da bez prijeke potrebe ne borave na suncu. 

Upozorenja stručnjaka koji danima najavljuju toplotni udar Zdenka Manojlović ozbiljno je shvatila. Kao težak srčani bolesnik visoke temperature teško podnosi, pa su lijekovi uvijek na dohvat ruke.

- Moram paziti na svoju terapiju, a nastojim sve što moram obaviti u gradu, da obavim ujutro, rekla je Manojlovićeva.

Banjalučka služba Hitne pomoći posljednjih dana bilježi 20 odsto više pacijenata. Hroničnim bolesnicima, ali i ostalim građanima, ljekari savjetuju boravak u rashlađenim prostorijama, laganiju ishranu i uzimanje mnogo tečnosti.

- Da rashlade prostorije u kojima borave, da bez prijeke potrebe ne napuštaju kuću od 10-17 časova i da uzimaju svoju terapiju, naglasila je Nevena Todorović, specijalista porodične medicine.

Sve ovo teško mogu da ispoštuju radnici koji rade na otvorenom. Sindikat i Ministarstvo rada uputili su apel poslodavcima da u najtoplijem dijelu dana obustave rad na otvorenom i sačuvaju zdravlje radnika. Vitomir Tuševljak kaže – raditi se mora, bez obzira na temperature.

Ali na današnjim temperaturama nije lako. U 14 časova Banjaluka se pekla na 36 stepeni Celzijusa. U Bijeljini je izmjereno 35, a u Trebinju nepuna 34 stepena. Međutim, ovo je temperatura koja se mjeri u hladu, na visini od dva metra. U isto vrijeme, u centru grada naša ekipa izmjerila je čak 41 stepen. Meteorolozi kažu – kratkotrajno osvježenje tek u četvrtak.

- U srijedu temperatura u većini krajeva od 35-38 stepeni, ponegdje, posebno na sjeveru u regionu Banjaluke, Bijeljine i Višegrada, biće čak 40 stepeni, naglasila je Milica Đurđević, Hidrometeorološki zavod Republike Srpske.

Iz Automoto saveza apeluju na vozače da putovanje praktikuju u ranim jutarnjim ili kasnim popodnevnim i večernjim časovima kako bi se izbjegla putovanja u najtoplijem dijelu dana.

Posebno upozorenje vozačima čija vozila provedu dan na suncu. Gornju granicu do koje temperatura u vozilu može da ide teško je izdržati.

Samo par minuta na suncu bilo je dovoljno da se temperatura u automobilu popne na više od 60 stepeni Celzijusa.

Stoga prije ulaska, vozilo treba dobro provjetriti. Ljekari ističu – ulaskom u vrelo vozilo, vozači rizikuju ozbiljne zdravstvene probleme.

Izuzetno visoke temperature ponukale su i Ministarstvo unutrašnjih poslova da upozori na povećanu opasnost od požara. Sve ovo biće na snazi do kraja avgusta, jer, osim lokalnih nepogoda i kratkotrajnih pljuskova, ovo ljeto pratiće izuzetno visoke temperature..