latinica  ћирилица
07/07/2015 |  17:13 | Autor: B92

Kompletiran žiri filmskog festivala na Paliću

Za 22. Festival evropskog filma Palić, koji će biti održan od 18. do 24. jula, kompletirani su sastavi oba žirija, saopštili su organizatori.

Svoj dolazak potvrdio je čuveni hrvatski novinar i pisac Boris Dežulović, koji će biti sedmi član međunarodnog žirija Glavnog takmičarskog programa.

Dežulović (1964) je jedan od osnivača kultnog, u međuvremenu ugašenog satiričnog časopisa Feral Tribun. Studirao je istoriju umjetnosti na Splitskom univerzitetu. Takođe je i pisac. Godine 2013. dodijeljena mu je Evropska novinarska nagrada u kategoriji komentator. Njegove kolumne su jedno od najboljih novinarskih štiva koje se može pročitati na eks-ju prostoru - briljantne i beskompromisne analize postjugoslovenskih društava.

Kako je ranije objavljeno, u istom žiriju je i Kristian Žene, čelnik odsjeka za film Međunarodnog festivala u Kanu, praktično drugi čovjek najznačajnijeg filmskog festivala u svijetu. Timu Kanskog festivala pridružio se 1983. Isprva je radio u pres službi, a od 1995. vodi Filmski odsjek festivala, gdje upravlja procesom predselekcije i selekcije filmova.

Dome Karukoski, treći član žirija, jedan je od najpriznatijih finskih reditelja sa preko 30 festivalskih nagrada i velikim uspjehom u bioskopima. Njegovi filmovi daju teškim temama topliji izgled. Časopis "Varieti" ga je 2013. uvrstio među deset režisera u svijetu koje treba gledati. Njegov film "Laponska odiseja" je 2011. dobio nagradu Umjetničkog savjeta Festivala na Paliću.

U žiriju je i Agnes Kočiš, mađarska rediteljka koja je već za prvi filmo "Svjež vazduh" dobila 14 nagrada. Film je prikazan na 59. izdanju Kana u programu "Nedjelja kritike" i na još 80 festivala. Njen drugi igrani film "Adrien Pal" osvojio je 2010. nagradu na 63. Kanskom festivalu u programu "Poseban pogled". Za svoje djelo dobila je i nacionalno priznanje Mađarske "Bela Balaž" 2011. godine.

Slovačka rediteljka Mira Fornaj je snimila 13 kratkih i dva dugometražna igrana filma: "Lisice" (2009.) i "Moj pas killer" (2013), koji je nagrađen za režiju na Roterdamskom festivalu u glavnom takmičarskom programu. "Moj pas killer" je 2013. godine prikazan i u okviru Glavnog takmičarskog programa na Paliću.

Članovi međunarodnog žirija biće i dva glumca: Јohanes Kunke iz Švedske, koji je imao zapaženu ulogu u ostvarenju "Turista" Rubena Ostlanda (film je u Kanu 2014. osvojio nagradu žirija i takođe Specijalnu nagradu na Paliću), kao i jedan od najznačajnijih domaćih glumaca - Sergej Trifunović.

Sedmočlani Međunarodni žiri dodijeliće filmovima iz Glavnog takmičarskog programa nagrade: Zlatni toranj za najbolji film festivala, Palićki toranj za najbolju režiju, kao i Specijalnu nagradu žirija.

O najboljim filmovima iz takmičarskog programa Paralele i sudari odlučivaće Žiri filmske kritike u sastavu: Majkl Petison iz Velike Britanije, koji piše za "Holivud Reporter" i za Britanski filmski institut, Đerđ Baron, najznačajniji mađarski kritičar, kao i filmski novinar i urednik u redakciji kulture Radio Beograda 1 - Vladimir DŽudović.

Festival se održava na više lokacija kraj jezera Palić i u Subotici, a predfestivalska dešavanja počeće već 13. jula. Moto ovogodišnjeg festivala je "Evropski san".

Na programu su selekcije: Glavni takmičarski program, Paralele i sudari, Novi slovački film, Mladi duh Evrope, Omaž program za dobitnike nagrade Aleksandar Lifka, Omaž program posvećen dobitniku nagrade Underground Spirit, Novi mađarski film, Ekološki dokumentarci i Food Film Fest.

Festival evropskog filma Palić održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu Vojvodine i Grada Subotice. Izvršni producent je Otvoreni univerzitet Subotica.