latinica  ћирилица
07/07/2015 |  17:25 | Autor: SRNA

Vlada Srpske: Istupi poslanika primjer pritiska na sud

Vlada Republike Srpske demantovala je navode poslanika SDS-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Đorđa Krčmara, PDP-a i Stranke Napredna Srpska u Narodnoj skupštini Srpske Milana Švrake i Gorana Đorđića, te advokata Siniše Đorđevića i ocijenila da je njihovo istupanje klasičan primjer pritiska na sud pred donošenje odluke o primopredaji dužnosti novom načelniku opštine Gradiška.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

Vlada je poručila da su sudovi samostalni i nezavisni od zakonodavne i izvršne vlasti i da je zabranjen svaki oblik uticaja na donošenje sudskih odluka, što resorno ministarstvo u potpunosti poštuje.

Iz Vlade poručuju da Ministarstvo pravde u svom dosadašnjem radu nikad nije vršilo bilo kakvu vrstu pritiska na rad pravosudnih institucija, te da će i u budućem radu nastaviti da se pridržava odredaba Ustava i zakona.

Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske radi u skladu sa Ustavom, zakonom i drugim propisima i poštuje odluke sudova, zbog čega će svako djelovanje biti u okvirima zakona i utvrđenih nadležnosti resornog ministarstva, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

U toku postupanja građani Gradiške su često zahtijevali okončanje s obzirom na činjenicu da je život ove lokalne zajednice, dobrim dijelom paralisan, međutim, resorna ministarstva su u svim odgovorima postupala samo držeći se zakona i utvrđenih nadležnosti, dodaje se u saopštenju.

U Vladi kažu da posebno zabrinjava to što se netačne činjenice saopštavaju neposredno pred odluku suda i pred novu sesiju strukturalnog dijaloga.