latinica  ћирилица
07/07/2015 |  17:31 | Autor: SRNA

FBiH: Policija Unsko-sanskog kantona prekinula štrajk

Policajci Unsko-sanskog kantona prekinuli su štrajk nakon što su danas predstavnici njihovog sindikata sa Vladom Kantona potpisali Sporazum o zamrzavanju štrajka.
Policija Federacije BiH - Foto: klix.ba
Policija Federacije BiHFoto: klix.ba

Predsjednik Sindikata policajaca USK Mahmut Alagić i ministar unutrašnjih poslova USK Senad Kljajić rekli su da je policija odmah počela sa radom i da će rad biti organizovan prekovremeno, saopšteno je iz pres službe kantonalne vlade.

Pripadnici MUP-a USK stupili su u generalni štrajk 29. juna zbog neispunjavanja potpisanog sporazuma sa kantonalnom Vladom.

Sindikat policije traži isplatu tri naknade za topli obrok i 12 za prevoz iz prošle godine, a Vlada ne može da obezbijedi potrebna sredstva dok ne bude okončana procedura za dobijanje kratkoročnog kredita.

Nakon potpisivanja sporazuma, premijer Kantona Izudin Saračević, te resorni ministri finansija, obrazovanja, unutrašnjih poslova i pravosuđa održali su zajednički sastanak sa predstavnicima sindikata svih budžetskih korisnika.

Oni su informisani da će sredstva iz kratkoročnog kredita, u iznosu od sedam miliona KM, sutra biti operativna i da će tada započeti isplate dijela zatečenih dugovanja.

Biće isplaćeno šest naknada za topli obrok za period oktobar 2014. - mart 2015. godine, a potom naknade za prevoz za 2014 te plate za maj.

Saračević je u razgovoru sa predstavnicima sindikata naglasio da sredstva iz dugoročnog kredita u iznosu od 16,5 miliona KM ostaju namijenjena za pokrivanje zatečenog deficita i da će prioritet za isplate naknada imati pripadnici boračke populacije i socijalna davanja.

Dogovoreno je da razgovori sa sindikatima budu nastavljeni kako bi bila zajednički definisana moguća rješenja za uštede i prevazilaženje finansijske krize na području USK-a.