latinica  ћирилица
07/07/2015 |  18:08 | Autor: Dnevnik.hr

Kako izbjeći udar groma?

Posljedicu kod onih koji prežive udar su razne.

Oko 50 munja generiše se svake sekunde širom svijeta, a otprilike četvrtina padne na zemlju, uglavnom u tropskim predjelima. Planinsko selo Kifuka u Demokratskoj Republici Kongo mjesto je koje najviše pogađaju.

Munje godišnje prema nekim procjenama ubiju 24 hiljade ljudi, a njih 240 hiljada povrijede, piše Independent.

Posljedice kod onih koji prežive su razne - od opekotina, preko moždanog udara, do oštećenja mozga i promjene nekih osobina ličnosti - zbog čega je Kifuka vjerovatno zanimljivo mjesto.

Stručnjaci kažu da bi kada vidite bljesak munje trebali početi brojati dok ne čujete grmljavinu kako bi odredili koliko je udaljena i jeste li u opasnoj zoni. Svakih pet sekundi predstavlja oko 1,6 kilometara, a opasna zona je oko 9,6 kilometara. To znači da biste trebali biti na oprezu ako grom udari prije nego izbrojite do 30.

Munje privlače najistaknutiji provodnici u području ispod i u blizini oblaka, pa je najbolji način da ostanete na sigurnom paziti da niste blizu takvog objekta. Ljudi se u tom području trebaju kloniti stabala i u tim momentima prekinuti sportske aktivnosti i telefoniranje. Oni u zatvorenom prostoru trebaju se držati što dalje od prozora i vrata.