latinica  ћирилица
07/07/2015 |  18:15 | Autor: SRNA

Predavanje o novim tehnologijama u uzgoju jabuke

U Trebovljanima kod Gradiške danas je održano predavanje za voćare posvećeno novim tehnologijama u uzgoju jabuke, kome je prisustvovalo oko 70 voćara iz Posavine, te prijedorske i banjalučke regije.

 
Predavanje u preduzeću "Agroimpeks" održao je Andrea Tadia, glavni tehnolog u italijanskom konzorcijumu "La Trentina" iz Trenta.

Predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske Dragoja Dojčinović istakao je da je savjetovanje bilo veoma korisno za voćare, navodeći da je akcenat stavljen na hemijsko prorjeđivanje plodova i rad kooperative.

"Kooperativa voćara u Srpskoj nedavno je osnovana i veoma je korisno da se čuju kvalitetni savjeti kako organizovano nastupiti na tržištu i plasirati voće po optimalnoj cijeni", rekao je Dojčinović.

On je naglasio da će voćari nastojati da primijene savjete o najsavremenijim metodama hemijskog prorjeđivanja plodova, te da će u narednoj godini imati bolji urod.

Dojčinović je naveo da su stručnjaci iz Italije obišli nekoliko zasada voća u Potkozarju, te da su oduševljeni zasadima, ali razočarani veoma malim prinosima.

"Prosječni prinosi voća u Republici Srpskoj su oko 22 tone po hetaru, a u Italiji i do 45 tona po hektaru. Naša klima se razlikuje od klime u Italiji, ali ono što se može primijeniti treba prihvatiti", dodao je Dojčinović.

Prema njegovim riječima, voćari u Republici Srpskoj trenutno beru breskve i rane sorte šljiva, ali su aktivnosti u voćnjacima svedene na minimum zbog velike vrućine.

"Trenutno je kritična situacija za rod kruške, jer vrućine pogoduju razmnožavanju insekta kruškina buva, dok situacija sa plodovima jabuke neće biti kritična ako vrućine ne potraju još desetak dana", naveo je Dojčinović.

Organizator predavanja je Udruženje "Dobar voćar", uz podršku resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Udruženja voćara Srpske, organizacije "Prođeto Prijedor" i konzorcijuma "La Trentina" iz Trenta.