latinica  ћирилица
07/07/2015 |  19:47 | Autor: SRNA

Merkel da promijeni kurs prema Atini

Istaknuti ekonomisti pozvali su njemačkog kancelara Angelu Merkel da promijeni svoj politički kurs i da prekine da "na silu hrani" grčki narod "beskrajnim mjerama štednje".

"Lijek koji je prepisalo njemačko Ministarstvo finansija i Brisel samo su doveli do krvarenja pacijenta, a nisu izliječili bolest", navodi se u otvorenom pismu Merkelovoj, koje je objavljeno na sajtu lista "Tagesšpigl".

U pismu, koje je objavio i francuski "Mond" i engleski "Gardijan", navodi se da se sada od grčke Vlade traži da prisloni pištolj na sljepoočnicu i povuče okidač.

"Na žalost, metak neće ubiti samo budućnost Grčke u Evropi. Kolateralna šteta ubiće evrozonu kao svetionik nade, demokratije i prosperiteta, a moglo bi da ima i dalekosežne ekonomske posljedice za cijeli svijet", navodi se u pismu.

U pismu koje su potpisali Tomas Piketi, profesor Ekonomskog fakulteta u Parizu i DŽefri Zaks sa Univerziteta Kolumbija, apeluje se na Merkelovu da učini ustupke Grčkoj.

"Naša poruka je jasna. Apelujemo da preduzmete mjere od vitalnog značaja za Grčku, Njemačku i za cijeli svijet. Istorija će vas pamtiti po vašim postupcima ove sedmice", navodi se u pismu.

U pismu se izražava nada da će Merkelova preduzeti hrabre i darežljive korake prema Grčkoj, koji će biti značajni za Evropu i generacije koje dolaze.