latinica  ћирилица
07/07/2015 |  20:23 | Autor: RTRS

RS: Izmirene sve obaveze za 2014 . u sektoru poljoprivrede (VIDEO)

Vlada Republike Srpske i Ministarstvo poljoprivrede uplatili su pet i po miliona maraka podsticajnih sredstava za poljoprivrednu proizvodnju i time zaokružili ukupna ulaganja za sektor poljoprivrede u 2014 godinu.

Kao jedina u regionu, Vlada Srpske uz tekući budžet za poljoprivredu od 62 miliona maraka, uspjela je da obezbijedi i posebna sredstva za sanaciju i obnovu poplavljenih poljoprivrednih gazdinstava u iznosu od 32 miliona maraka. Do sada je oko 80 odsto gazdinstava dobilo sredstva u svrhu podsticaja. 

Pet miliona i 405 hiljada maraka resorno ministarstvo uplatilo je za Investicije u mehanizaciju, navodnjavanje, za premije za proizvodnju mesa-tov, proizvodnju konzumne ribe, za sadni materijal, proizvodnju i uzgoj priplodnih junica , te za vanredne potrebe pomoći i sredstva za mjere zaštite zdravlja životinja. I ratari i stočari, istog mišljenja - kažu isplati se baviti poljoprivredom samo uz dobijanje subvencija i podsticaja.

- Ako je prinos uredan i ako gazdinstvo ili firma ispunjava uslove za podsticaje onda ima računa, ako ne onda je teško, rekao je Darko Sekimić, poljoprivrednik iz sela Kosijerovo, Laktaši.
 0.12

Proizvođači u Federaciji BiH i Srbiji još čekaju isplatu sredstava za 2014. godinu zbog čega su poljoprivrednici iz Srpske, kažu u resornom ministarstvu, u boljoj konkurentskoj poziciji jer svi nastupaju na istim tržištima.

- Već drugu godinu za redom Vlada RS i resorno Ministarstvo realizuju budžet za poljoprivredu u skladu sa planiranim obimom sredstava . U tom smislu nema probijanja budžeta i kumuliranje dugovanja , što je bila praksa u predhodnim godinama, istakla je Gordana Rokvić, savjetnica ministra poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Izmirene su i tekuće budžetske obaveze od 60 miliona maraka . Uz ova sredstva, Vlada Srpske obezbijedila je i dodatnih 32 miliona maraka za hitnu sanaciju i obnovu poplavljenih područja. Time je postala jedina Vlada u region koja je uspjela da isplati nadoknade za dio štete nastale u poplavama u poljoprivrednim gazdinstvima .

- Preko sedam miliona KM je već isplaćeno, a to je znači da je preko 80 odsto gazdinstava već dobilo sredstva odštete i u narednom periodu i ostala gazdinstva mogu da očekuju ta sredstva, dodala je Rokvićeva.

U skladu sa Pravilnikom propisanim rokovima za pojedine mjere podrške, iz resornog Ministarstva stiže najava da će u narednom periodu učiniti sve kako bi počelo izmirivanje redovnih obaveza iz 2015. godine prema poljoprivrednim proizvođačima .