latinica  ћирилица
07/07/2015 |  21:15 | Autor: TANЈUG

Počeo samit evrozone

U Briselu je večeras počeo vanredni samit šefova država i vlada evrozone posvećen situaciji nakon grčkog referenduma, ali je za sada malo vjerovatno da će se tokom noći naći rješenje.
Evrozona - Foto: ilustracija
EvrozonaFoto: ilustracija

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je ulazeći u sjedište Evropskog savjeta da “još uvijek ne postoji osnova za pregovore o novom paketu pomoći Grčkoj, čiji su se građani na referendumu u nedjelju većinom izjasnili protiv mjera štednje koje su nametnuli povjerioci.

“Vrijeme ističe, sada se ne radi o nedjeljama, nego o danima“, rekla je Merkel u kratkoj izjavi za medije.

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Јunker rekao je ranije danas u govoru u Evropskom parlamentu da se “ne nada da će se rješenje naći preko noći“.

“Večeras ćemo razgovarati kao ozbiljni i odgovorni ljudi a od grčke vlade očekujem da predloži izlaz iz ove situacije“, kazao je on.

Grčka bi do polovine mjeseca morala da vrati Evropskoj centralnoj banci dio finansijske pomoći koju je dosad dobila ili će njene banke biti odsječene od ECB.

Sem toga, od grčkog premijera Aleksisa Ciprasa se očekuje da predloži set reformi koji bi omogućio novi dugoročni paket pomoći, uz eventualno otpisivanje dijela duga.

Međutim, nekoliko članica evrozone je prije samita izrazilo stav da otpis dugova ne dolazi u obzir dok Grčka ne dokaže da će reformisati privredu i sprovesti mjere štednje.