latinica  ћирилица
07/07/2015 |  22:06 | Autor: SRNA

Cipras počeo izlaganje plana za novi program pomoći

Grčki premijer Aleksis Cipras počeo je večeras izlaganje plana Atine za novi program pomoći na vanrednom samitu lidera evrozone u Briselu.
Grčki premijer Aleksis Cipras - Foto: AP
Grčki premijer Aleksis CiprasFoto: AP

List "Gardijan" objavio je večeras da predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk želi da odluka bude donesena večeras o tome da li je održiv treći paket pomoći Atini.

To će odrediti da li će biti nastavljeni razgovori sa Grčkom ili evrozona treba da se pripremi da će izgubiti jednog člana.

Ranije je javljeno da će Grčka prvo da traži sporazum o kratkoročnom finansiranju kako bi pokrila hitne potrebe, a zatim o dugoročnom paketu.

"Gardijan" piše, pozivajući se na izvore bliske samitu evrozone, da zvaničnici EU planiraju načine da pomognu Grčkoj da izbjegne bankrot zbog nevraćanja 3,5 milijardi evra Evropskoj centralnoj banci.

Grčka mora da 20. jula isplati ovu sumu za grčke državne obveznice koje je ta banka ranije kupila od nje. Međutim, s obzirom da Grčka nema novaca ona mora da postigne sporazum sa povjeriocima prije tog datuma kako ne bi bankrotirala kod Banke.